flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз обліково-статистичної роботи суду за І півріччя 2019 року

23 липня 2019, 14:59

 

 

А Н А Л І З

організації ведення обліково-статистичної роботи

в Білопільському  районному  суді Сумської області

за І півріччя 2019 року

 

27 червня 2019 року

 

         З метою проведення  аналітичної роботи та об’єктивності показників статистичних звітів, відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», на виконання плану роботи суду в Білопільському районному суді Сумської області на ІІ півріччя 2019 року проаналізовано стан організації ведення обліково-статистичної роботи в місцевому загальному суді за І півріччя 2019 року.

         За джерела отримання інформації було взято: план роботи Білопільського районного суду, матеріали за результатами його виконання (довідки, узагальнення), звітність суду, протоколи зборів суддів та оперативних нарад працівників суду, нормативно-правові акти, що регулюють питання обліку та реєстрації судових справ, а також Методичні рекомендації щодо проведення аналізу обліково-статистичної роботи. 

         Аналізом встановлено, що в Білопільському районному суді Сумської області обліково-статистична робота ведеться відповідно до вимог Інструкції з діловодства у місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва та Севастополя, апеляційному суді АРК та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Інструкції з судової статистики, Інструкції щодо подання і заповнення звітності про розгляд апеляційними та місцевими судами справ, розпоряджень ТУ ДСА України в Сумській області по складанню звітності; Інструкції щодо формування картки на особу, стосовно якої судом розглянуто матеріали кримінального провадження, а також Положення про автоматизовану систему документообігу суду.

         Робота з організації обліково-статистичної роботи в суді планується один раз на півріччя з урахуванням її стану в суді та якості поданих форм звітності. До плану роботи суду постійно включаються заходи по вивченню методичних рекомендацій та інструктивного матеріалу з питань обліково-статистичної роботи та програмно-технологічних засобів обробки карток на осіб, стосовно яких судом розглянуто матеріали кримінального провадження і звітів, а також надання практичної допомоги, проведення перевірок тощо.

Протягом І півріччя 2019 року в суді було здійснено ряд організаційних та практичних заходів, спрямованих на покращення статистичної роботи щодо первинного обліку справ та матеріалів, правильності складання статистичних звітів, достовірності показників та вчасного подання їх до територіального управляння. Внесення та опрацювання даних здійснювалося за допомогою комп’ютерної  програми «Д-3», яка почала функціонувати з 01 січня 2011 року, що включає, зокрема, реєстрацію вхідної та вихідної кореспонденції й етапів її руху, автоматизований розподіл справ між суддями, надання учасникам судових процесів інформації про стан розгляду справ, у яких вони беруть участь; централізоване зберігання текстів судових рішень та інших процесуальних документів; підготовку статистичних даних тощо.

Працівники, відповідальні за ведення первинного обліку справ та матеріалів, складання звітів забезпечені інструктивними матеріалами, володіють знаннями інструкцій, мають практичний досвід роботи. Взагалі, застосування нових інформаційних технологій у роботі суду стало дієвим засобом підвищення ефективності роботи, оскільки значно зменшилися паперовий документообіг і можливість помилки та невчасного розгляду відповідного документа в судовому діловодстві.

На забезпечення більш оперативного розгляду судових справ, уникнення затягування судового розгляду в зв’язку з неможливістю того чи іншого учасника процесу прибути безпосередньо до зали судового засідання; проведення розгляду судом кримінальних справ без конвоювання з слідчого ізолятора до суду осіб, що перебувають під вартою та покращення доступу до правосуддя в цілому, з 2013 року в суді запроваджено проведення судових засідань в режимі відеоконференції та інформаційно-телекомунікаційну технологію «Електронний суд», яка дозволяє здійснювати обмін процесуальними документами в електронному вигляді, електронний прийом та відправку документів; надсилання повісток у вигляді sms-повідомлень.

Крім того, за допомогою програми здійснюється автоматичне відправлення судових рішень до Єдиного державного реєстру судових рішень.

Протягом І півріччя 2019 року з працівниками апарату суду проводилися навчання по веденню діловодства, вивчались рішення Європейського Суду та зміни до законодавства. Основна увага приділялася вивченню змін до Положення про автоматизовану систему документообігу, Інструкції з діловодства у місцевих загальних судах, апеляційних судах міст Києва та Севастополя, апеляційному суді АРК та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ», затвердженої наказом ТУ ДСА України 17 грудня 2013 №173, рішень Європейського суду та інше.

Впродовж І півріччя 2019 року у суді постійно проводилась робота по підвищенню рівня організації обліково-статистичної роботи. Згідно з планом роботи суду на І півріччя 2019 року проводились: оперативна нарада за підсумках роботи суду за 12 місяців 2018 року; перевірка стану, умов зберігання та реалізації речових доказів по судових справах;  робота по заведенню нарядів, журналів та інших матеріалів по діловодству суду на 2019 рік відповідно до номенклатури справ, передбачених Інструкцію з діловодства; перевірка стану звернення до виконання судових рішень, вироків, постанов та ухвал; перевірка роботи секретарів щодо оформлення справ після їх розгляду та дотримання строків передачі їх до канцелярії суду; оцінка ефективності діяльності суду, результати якої опубліковано на офіційному веб-сайті суду; перевірка роботи канцелярії щодо правильності та повноти заповнення в системі КП «Д-3» обліково-статистичних карток з кримінального, цивільного, адміністративного судочинства та справ про адміністративні правопорушення; перевірка роботи помічників суддів щодо своєчасного та якісного заповнення карток обліку сум матеріальної та моральної шкоди, завданих злочином та якості заповнення картки на особу, стосовно якої судом розглянуто матеріали кримінального провадження,  тощо.

Також протягом І півріччя 2019 року Білопільським районним судом скликались збори суддів та оперативні наради працівників суду, на яких розглядались питання ефективності роботи, стану здійснення судочинства, зокрема, з питань:

  • звернення до Ради суддів України з листом щодо проекту Порядку і методології оцінювання і самооцінювання суддів, а також з пропозиціями до цього проекту;
  • звернення до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з листом щодо проекту Порядку і методології оцінювання і самооцінювання суддів, а також з пропозиціями до цього проекту;
  • обговорено узагальнення причин скасування та зміни судових рішень Білопільського районного суду Сумської області, які переглядалися судами вищих інстанцій в 2018 році;
  • обговорення судових справ усіх категорій, які в провадженні Білопільського районного суду Сумської області станом на 19.03.2019 не розглянуті понад 3 місяці;
  • затверджено Положення про апарат Білопільського рапйонного суду Сумської області.

Загалом протягом І півріччя 2019 року збори суддів скликались 2 рази.

Згідно з піврічним планом роботи суду приділялось багато уваги аналітиці. Аналітична робота в суді здійснюється шляхом проведення суддями та працівниками апарату суду узагальнень судової практики та аналізів роботи. Вивчаються та досліджуються: практика розгляду окремих категорій судових справ; практика застосування окремих норм матеріального та процесуального права при розгляді судових справ та інше.

Відповідно до піврічного плану роботи місцевого суду та на виконання доручень територіального управління впродовж І півріччя 2019 року Білопільським районним судом було проведено такі аналізи та узагальнення  з питань обліково-статистичної роботи :

  • стану обліково-статистичної роботи суду за 2018 рік;
  • помилок, допущених місцевим судом при складанні звітів;
  • стану якості відправлення та здійснення правосуддя в суді за 2018 рік з визначенням динаміки у порівнянні з аналогічними звітними періодами;
  • якості заповнення суддями карток на осіб, стосовно яких судом розглянуто матеріали кримінального провадження;
  • залишків судових справ, не розглянутих станом на початок 2019 року;
  • навантаження в розрізі на кожного суддю за 2018 рік та інше.

В суді налагоджена аналітично-інформаційна робота із здійснення вивчення документів і листів, що надійшли від установ та організацій і стосуються роботи суду, зокрема з Апеляційного суду Сумської області, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Верховного Суду України, рішення Європейського суду з прав людини. Це покращує якість по здійсненню суддями судочинства.

Питання, які є важливими для організації роботи суду та забезпечення судочинства, обговорюються на оперативних нарадах суду, що проводяться майже щотижнево. Зокрема на оперативних нарадах обговорюються різного роду узагальнення, акти, листи, а також інші питання планової та поточної діяльності суду.

Крім цього, на оперативних нарадах обговорюються проблемні питання і недоліки в роботі суду, працівників апарату суду та організації роботи суддів, визначаються шляхи подолання проблем та недопущення аналогічних ситуацій в подальшому. Окремо проводяться оперативні наради з апаратом суду, на яких аналізується робота апарату суду, вживаються заходи щодо вдосконалення роботи. Проведення нарад протоколюється, що дозволяє вести належний облік питань діяльності суду та фіксувати результати вже виконаних заходів.

Загалом протягом звітного періоду у суді було проведено 14 оперативних нарад.

В умовах сьогодення, коли в Україні стартувала судова реформа, вимоги до професійних знань працівників суду підвищуються. Ці обставини вимагають значно поліпшити рівень професійної підготовки не тільки суддівського корпусу, а й усіх провідних працівників апарату суду.

В системі Білопільського районного суду запроваджено такі форми підвищення кваліфікації: 1) навчання для суддів та працівників апарату суду; 2) семінари в ТУ ДСА в Сумській області та в Апеляційному суді Сумської області; 3) навчання в Національній школі суддів України; 4) інтернет навчання на порталі Професійна мережа «Феміда» за посиланням «Учбовий центр ДП ІСС».

Зокрема, у І півріччі 2019 року судді Кліщ О.В. та Замченко А.О. прийняли участь у семінарі для суддів місцевих загальних судів на тему: «Цивільний процесуальний кодекс: нові тенденції та особливості застосування», який було проведено в Харківському регіональному відділенні Національної школи суддів України.

Суддя Кліщ О.В. пройшла підготовку суддів окружних загальних судів, яка проводилась в Харківському регіональному відділенні Національної школи суддів України.

Голова суду Терещенко О.І. взяла участь у нараді голів місцевих судів, проведеній в Сумському апеляційному суді.

Суддя Замченко А.О. взяла участь у семінарі на тему: «Особливості розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством», що пройшов у Харківському регіональному відділенні Національної школи суддів України, а також взяла участь у круглому столі на тему: «Відкриті, доступні, зрозумілі суди: як цього досягти», проведеному в правовому клубі PRAVOKATOR.

Крім цього, судді Терещенко О.І., Кліщ О.В., Свиргуненко Ю.М. та Черкашина М.С. протягом І. півріччя 2019 року склали тестування особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей у межах кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих судів на відповідність займаній посаді.

Також секретар суду Соловйова В.В.  взяла участь в інструктивній нараді з представниками органів, уповноважених розглядати справи про адміністративні правопорушення.

Консультант суду Свердличенко Д.В. взяв участь у семінарі на тему: «Запобігання та протидія корупції: окремі аспекти законодавства України».

Судовий розпорядник суду Копченко В.Г. пройшла підготовку судових розпорядників місцевих (окружних) та апеляційних судів.

Заступник керівника апарату суду Шматенко С.С. та консультант суд Свердличенко Д.В. взяли участь у тренінгу на тему: «Дослідження задоволеності відвідувачів суду окремими аспектами роботи суду за методологією КГЗ в рамках системи оцінювання роботи суду (СОРС)».

Секретар судового засідання Кисла Ю.М. взяла участь у підготовці секретарів судового засідання місцевих (окружних) та апеляційних судів.

Заступник керівника апарату суду Шматенко С.С. взяла участь у тренінгу на тему: «Комунікації в судовій діяльності».

Протягом І півріччя 2019 року в межах строків, передбачених Інструкціями  щодо заповнення і подання відповідних форм звітності, до Апеляційного суду Сумської області, ТУ ДСА України в Сумській області та Білопільської РДА Сумської області направлялись:

Щомісячно:

  1. Інформація щодо державних службовців, яких притягнуто до відповідальності за порушення антикорупційного законодавства.
  2. Інформація щодо кількості направлених судових документів до ЄДРСР України.
  3. Інформація щодо надісланих судом SMS-повідомлень учасникам судового процесу.
  4. Інформація щодо кількості проведених сеансів відеоконференцзв’язку.
  5. Інформація про практику застосування місцевим судом окремих норм КПК України при розгляді кримінальних проваджень.
  6. Відомості про виборців, які визнавалися судом недієздатними.

         Щоквартально:

  1. Інформація щодо забезпечення незалежності та безпеки суддів.
  2. Інформація щодо сформованих карток на осіб у розглянутих матеріалах кримінального провадження.

Крім цього, протягом І півріччя 2019 року судом виконувалися й інші термінові контрольні доручення ТУ ДСА у Сумській області.

Також, протягом І півріччя 2019 року здійснювалась робота щодо вдосконалення та наповнення інформацією web-сайту Білопільського районного суду, а також сторінки у фейсбуці. Сторінки постійно оновлюються та підтримуються на належному рівні. Інформація та матеріали публікуються державною мовою та є доступними для користувачів у повному обсязі, усі показники є змістовними та достовірними.

Упродовж І півріччя 2019 року Білопільський районний суд тісно взаємодіяв з правоохоронними органами, прокуратурою, вищестоящими судами та державними установами з питань судової статистики. Відповідно до офіційних запитів місцевим судом вчасно готувались та надавались витяги зі статистичних звітів.

Крім цього, протягом І півріччя 2019 року постійно опрацьовувались картки на осіб, стосовно яких судом розглянуто кримінальні справи (кримінальні провадження).

Відповідно до затвердженого ТУ ДСА України в Сумській області графіка прийому звітів, в січні 2019 року Білопільським районним судом за допомогою КП «Д-3» було вчасно сформовано з засвідченням електронним цифровим підписом відповідальних осіб та направлено в електронному вигляді (засобами електронної пошти) річний звіт про стан здійснення правосуддя за формами: №№1-к, 1-п, 1-мзс, 1-л, 2-а, 2-ц, 3, 4, 6, 7, 8, 10.  

Також наразі проводиться робота щодо складання звіту про стан здійснення судочинства за 1 півріччя 2019 року.

Звіти складаються накопичувальним підсумком даних за відповідні звітні періоди: перший квартал, перше півріччя, 9 місяців, рік та розраховуються автоматично на підставі відомостей, що вносяться до автоматизованої системи документообігу суду. Подаватися звіти будуть в електронній формі засобами автоматизованої системи документообігу суду.

В більшості випадків якість складання статистичних звітів залежить від якості заповнення  обліково-статистичної картки на справу на всіх етапах, починаючи від первинної реєстрації, внесення відомостей працівниками канцелярії при заведенні карки, зазначення усіх відомостей про рух справи до та після розгляду справи.

Двічі на рік  до ТУ ДСА в Сумській області направляється узагальнена інформація щодо кількості судових рішень, ухвалених з посиланням на рішення Європейського суду з прав людини.

         На постійному  контролі  в суді перебуває питання обліку сум судового збору. Для оперативного отримання достовірної інформації щодо надходження судового збору в КП «Д-3» реалізовано можливість реєстрації судового збору; автоматичного підрахунку сум сплаченого судового збору по платнику; відображення інформації в ОСК; формування журналу обліку судового збору; виявлення повторно поданих до суду платіжних доручень.

Слід зауважити, що на офіційній веб-сторінці суду здійснюється оприлюднення звітності про стан здійснення судочинства.

Крім цього, наказом керівника апарату суду №15/09 від 03.09.2018 визначено відповідальних осіб за сканування судових справ (матеріалів) для подальшого їх експортування в АСДС. Зокрема, станом на 27.06.2019 відскановано 1050 справ (матеріалів), які надійшли до суду.

Найбільш вагомими проблемами щодо ведення судової статистики та автоматизованої обробки документів первинного обліку є:

- часте запізнення оновлень програмного забезпечення (необхідність такого оновлення викликається змінами у чинному законодавстві та виявлення неточностей та помилок у діючому програмному забезпеченні);

- недосконалість нормативно-правових актів, що регулюють питання ведення судової статистики та первинного обліку.

Підсумовуючи вищевикладене, можна стверджувати, що обліково-статистична робота в Білопільському районному суді Сумської області протягом І півріччя 2019 року підтримувалась на належному рівні та здійснювалась відповідно до нормативно-правових документів, які регулюють питання судової статистики. Місцевим судом вжито усіх можливих заходів для налагодження та вдосконалення обліково-статистичної роботи.

З метою вдосконалення організації обліково-статистичної роботи, поліпшення якості підготовки звітів вважаю за доцільне:

- обговорити даний аналіз на оперативній нараді з працівниками суду;

          - продовжувати контроль за веденням діловодства в суді, приділяючи особливу увагу первинній реєстрації та обліку судових справ і матеріалів, які надійшли до суду, повноті заповнення документів первинного обліку, в тому числі при наповненні комп’ютерної програми «Д-3»;

- планувати і систематично проводити навчання з працівниками апарату суду, які відповідальні за ведення обліково-статистичної роботи, з метою недопущення помилок при здачі статистичних звітів;

- вживати заходів щодо недопущення порушень виконавської дисципліни; сумлінно виконувати посадові обов’язки; постійно працювати над підвищенням рівня самоосвіти; підтримувати у контрольному стані кодекси України, інструктивні та методичні матеріали з питань діяльності суду;

- здійснювати обмін досвідом із місцевими судами у сфері судової статистики.