flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз стану обліково-статистичної роботи в Білопільському районному суді Сумської області в першому півріччі 2013 року

30 серпня 2013, 10:57
На виконання вимог листа ТУ ДСА в Сумській області від 20.06.2013р. № 03-1033/13 та плану роботи Білопільського районного суду на І півріччя 2013 року проаналізовано стан організації ведення обліково-статистичної роботи в місцевому суді в І півр.2013 року.
Аналізом встановлено, що в Білопільському районному суді обліково-статистична робота ведеться відповідно до вимог Інструкції з діловодства в місцевому загальному суді, Інструкції з судової статистики, Інструкції щодо подання і заповнення звітності про розгляд апеляційними та місцевими судами справ, розпоряджень ТУ ДСА в Сумській області по складанню звітності, а також Інструкції щодо заповнення картки на особу, стосовно якої судом розглянуто кримінальну справу.
Робота з організації обліково-статистичної роботи в суді планується один раз на півріччя з урахуванням її стану в суді та якості поданих форм звітності. До плану роботи суду постійно включаються заходи по вивченню методичних рекомендацій та інструктивного матеріалу з питань обліково-статистичної роботи та програмно-технологічних засобів обробки карток на осіб, стосовно яких судом розглянуто кримінальні справи і звітів, а також надання практичної допомоги, проведення перевірок тощо.
Протягом І півріччя 2013 року в місцевому суді було проведено ряд заходів стосовно покращення обліково-статистичної роботи суду. Так, з працівниками апарату Білопільського райсуду проводились заняття стосовно первинного обліку матеріалів та визначення категорій справ. На протязі півріччя керівником суду та його заступником проводились перевірки роботи канцелярії на предмет виконання працівниками вимог Інструкції з діловодства, якості заповнення документів первинного обліку, повноти та своєчасності всіх показників, передбачених цими документами, правильності заповнення карток на осіб, стосовно яких розглянуто кримінальні справи, якості складання звітів; роботи секретарів судового засідання - на предмет ведення останніми журналів розгляду судових справ і матеріалів, про що свідчать записи в журналах. В травні 2013 року консультантом суду з кадрової роботи Рудь Я.В. було здійснено тестування працівників апарату суду на знання Інструкції з діловодства у місцевому загальному суді. Працівники апарату суду постійно ознайомлюються з новими нормативно-правовими актами і методичними матеріалами з діловодства та працюють над підвищенням рівня самоосвіти.
Відповідно до піврічного плану роботи суду приділялось багато уваги аналітиці. За цей період було заплановано провести аналітичні дослідження з питань обліково-статистичної роботи, а саме:
▪ стану обліково-статистичної роботи в суді за 2012 рік та І півр.2013 року;
▪ помилок, допущених місцевим судом при складанні звітів за 2012 рік та 6 місяців 2013 року;
▪ стану якості відправлення та здійснення правосуддя в суді за 2012 рік та І півр.2013 року з визначенням динаміки у порівнянні з аналогічними звітними періодами;
▪ якості заповнення суддями карток на осіб, стосовно яких розглянуті кримінальні справи та вироки щодо яких набрали законної сили в 2012 році;
▪ залишків судових справ, не розглянутих станом на початок 2013 року та І півріччя 2013 року;
▪ навантаження в розрізі на кожного суддю за 2012 рік та І півріччя 2013 року та ін.
В суді налагоджена аналітично-інформаційна робота із здійснення вивчення документів і листів, що надійшли від установ та організацій і стосуються роботи суду, зокрема від Апеляційного суду Сумської області, Вищого спеціалізованогосуду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Верховного Суду України, рішення Європейського суду з прав людини. Це покращує якість по здійсненню суддями судочинства.
Питання, які є важливими для організації роботи суду та забезпечення судочинства обговорюються на оперативних нарадах суду, які проводяться щотижнево, та Зборами суддів. Зокрема на оперативних нарадах відбуваються доповіді за наслідками аналізу скасованих апеляційною та касаційною інстанцією судових рішень, аналіз судової практики щодо розгляду справ різних категорій, обговорення довідок за наслідками вивчення дотримання строків розгляду справ, якістю їх розгляду, зверненням до виконання судових рішень, обговорюються інші питання планової та поточної діяльності суду. На цих нарадах також обговорюються проблемні питання і недоліки в роботі суду, працівників апарату суду та організації роботи суддів, визначаються шляхи подолання проблем та недопущення аналогічних ситуацій в подальшому. Окремо проводяться оперативні наради з апаратом суду, на яких аналізується робота апарату суду, вживаються заходи щодо вдосконалення роботи. Проведення нарад протоколюється, а це дозволяє вести належний облік питань діяльності суду та фіксувати результати вже виконаних заходів.
З 27 по 31 травня 2013 року з метою підвищення рівня кваліфікації керівник апарату місцевого суду- Порічанська О.І. взяла участь у навчанні по підготовці керівників апаратів місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції, проведеному в місцевому регіональному відділенні Національної школи суддів України м.Харків.
В ІІ кварталі 2013 року головний спеціаліст з інформаційних технологій Білопільського райсуду- Крохмальний О.Г. взяв участь у відеосемінарі, проведеному в ТУ ДСА в Сумській області разом із працівниками регіональної служби підтримки ДП «Інформаційні судові системи», на якому учасники були ознайомлені з новими функціональними можливостями КП «Д-3» патчу №3.8.3., а саме : системою «Електронний суд» та ін.
На виконання вимог спільного наказу ДСА України та ДПС України від 26.02.2013 року № 30/44 в червні 2013 року в місцевому суді запроваджено новий порядок надання судам загальної юрисдикції інформації про реєстраційні номери облікових карток платників податків боржників та стягувачів на підставі судових рішень, що набрали законної сили, для внесення цих даних до виконавчого документа, що видається відповідно до вимог процесуального законодавства.
Одним з важливих напрямків роботи в другому кварталі 2013 року було здійснення заходів впровадження систем відеоконференцзв’язку. Незабаром в суді буде розпочато процедуру монтажу та налаштування необхідного обладнання.
Протягом І півріччя 2013 року в межах строків, передбачених Інструкціями щодо заповнення і подання відповідних форм звітності, до Апеляційного суду та ТУ ДСА України в Сумській області направлялись:
Щомісячно:
▪ Паперові посилки карток на осіб, стосовно яких судом розглянуті кримінальні справи.
▪ Відомості про виборців, які визнавалися судом недієздатними.
Щоквартально:
▪ Звіти за формами 1-ОП та 1-1-ОП про оперативність розгляду місцевими загальними судами кримінальних справ – судом виконано 2 контрольні доручення протягом звітного періоду.
▪ Звіт судів області про стан розгляду справ про злочини, передбачені статтями 209, 209-1, 306 КК України за формою 1-Л – виконано 2 доручення.
▪ Акти звірки повноти надіслання карток на осіб, стосовно яких судом розглянуті кримінальні справи – виконано 2 доручення.
На протязі І півріччя 2013 року судом виконувались і інші термінові контрольні доручення Територіального управління.
На виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України «Про порядок ведення Єдиного державного реєстру судових рішень» від 25.05.2006р. №740 (із змінами і доповненнями), до ЄДРСР надсилались копії всіх судових рішень виключно в електронній формі з використанням електронного цифрового підпису.
Протягом І півріччя 2013 року здійснювалась робота щодо вдосконалення та наповнення інформацією web-сайту Білопільського районного суду. Сторінка підтримується в належному стані, актуальність новин постійно контролюється керівником апарату суду.
Упродовж І півріччя 2013 року Білопільський районний суд тісно взаємодіяв з правоохоронними органами, прокуратурою, вищестоящими судами та державними установами з питань судової статистики. Відповідно до офіційних запитів місцевим судом вчасно готувались та надавались витяги зі статистичних звітів.
В травні 2013 року Білопільський районний суд брав участь у підготовці бюджетного запиту на 2014 рік.
В місцевому суді проводиться активна робота щодо вдосконалення сучасних систем автоматизації документообігу. Зокрема, триває робота по опрацюванню нової версії № 3.9. комп’ютерної програми для автоматизації документообігу загальних судів «Д-3» (далі – КП «Д-3»). З метою якісного забезпечення, а також належної підготовки та формування статзвітів засобами КП «Д-3» керівник апарату суду з відповідальними особами за обліково-статистичну роботу в суді та головним спеціалістом з ІТ в грудні минулого року брали участь у семінарі, проведеному на базі територіального управління по проблемних питаннях зі складання статистичної звітності за 2012 рік.
Відповідно до затвердженого ТУ ДСА України в Сумській області графіка прийому звітів, Білопільським районним судом за допомогою КП «Д-3» було вчасно направлено в електронному (засобами електронної пошти) та здано в паперовому вигляді річний звіт про стан здійснення правосуддя за 2012 рік за формами:№№1, 1-ОП, 1-Л, 2-А, 2-Ц, 3, 4, 5.
Інформація ТУ ДСА в Сумській області про можливість здачі звітів за встановленими формами в автоматичному режимі не знайшла свого підтвердження. Через недосконалість програмного забезпечення працівники (виконавці звітів) деякі форми звітності складали в ручному режимі шляхом внесення даних до шаблонів.
Основними причинами недоліків в роботі по складанню звітів в місцевому суді є недостатні знання Інструкції щодо заповнення і подання звітів про розгляд місцевими судами справ, затвердженої наказом ДСА України від 05.06.2006р. № 55 (зі змінами від 25.05.2011р.), інших відомчих нормативних документів, які регламентують ведення обліково-статистичнї роботи, а також неповне або неправильне заповнення реквізитів обліково-статистичних карток в КП «Д-3» по відношенню до матеріалів справи (судового рішення). Неналежне ведення первинного обліку секретарями канцелярії в частині заповнення обліково-статистичних карток веде до подачі в подальшому недостовірної інформації, яка потребує підтвердження або спростування під час подання звітів.
Втілення на практиці пред’явлених сьогоденням вимог щодо впровадження та розповсюдження інформаційних технологій в діяльності суду потребують від працівників апарату суду не тільки фахових знань у галузі юриспруденції, але й належної підготовки до роботи на комп’ютерній техніці.
Необхідно зауважити і на недоліки самої КП «Д-3», які суттєво впливали на стан роботи відповідальних осіб в зазначеній програмі по формуванню звітів. Наприклад, в деяких обліково-інформаційних картках не передбачена інформація, яка має бути відображена в відповідних формах звіту. Під час формування звітів виникали технічні проблеми, в окремих розділах звітності не виконувались умови логічного контролю тощо.
Певні труднощі в роботі з КП «Д-3» протягом І півріччя 2013 року виникали із синхронізацією відправлення деякої інформації (наприклад, направлення карток на осіб, стосовно яких судом розглянуті кримінальні справи) до ТУ ДСА та Апеляційного суду Сумської області. Деяка частина інформації при оновленні програми не зберігалась.
Суттєвою проблемою в умовах сьогодення та зокрема функціонування автоматизованї програми «Д-3» залишається недостатнє забезпечення працівників апарату суду комп’ютерною технікою, що відповідала б сучасним програмним вимогам. Працівники апарату суду продовжують працювати на застарілій оргтехніці, потужностей якої бракувало для оперативної та якісної роботи в програмі «Судова статистика», в системі «ДЗС», а нині – в системі «Д-3».
Підсумовуючи проведену Білопільським районним судом обліково-статистичну роботу в І півріччі 2013 року, варто зазначити, що при здійсненні судочинства суд в цілому дотримується вимог норм чинного законодавства України і виконує покладені на нього завдання. Місцевим судом максимально вжито усіх можливих заходів для налагодження та вдосконалення обліково-статистичної роботи.
З огляду на вищевикладене, з метою підвищення рівня обліково-статистичної роботи в суді, доцільно :
1. Обговорити даний аналіз на оперативній нараді з працівниками суду.
2. Посилити контроль за веденням діловодства в суді, приділяючи особливу увагу первинній реєстрації та обліку судових справ та матеріалів, які надійшли до суду, заповненню документів первинного обліку в КП «Д-3».
3. Планувати і проводити навчання з працівниками апарату суду, які займаються питаннями судової статистики, здійснювати аналіз помилок, які допускаються під час складання звітів з метою їх подальшого уникнення.
4. Після кожного звітного періоду аналізувати стан обліково-статистичної роботи та стан здійснення правосуддя.
5. Працівникам апарату суду постійно працювати над підвищенням рівня самоосвіти.
6. Надіслати копію даного аналізу до ТУ ДСА.
З урахуванням проблем, які виникають на практиці, пропонуємо збільшити кількість навчальних семінарів як для працівників, відповідальних за складання статзвітності, так і для всього апарату суду.
 
 вик. Ольховик Н.М.