flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення за 2011 рік

12 червня 2012, 16:27

 Узагальнення
практики застосування Білопільським районним судом Сумської області вимог ч.3 ст. 299, 301-1 КПК України (розгляду кримінальних справ із застосуванням скороченого порядку судового слідства) за 2011 рік.

28.04.2012                                                                                                                                                                       м. Білопілля

Даний аналіз зроблений згідно з планом роботи Білопільського районного суду Сумської області на перше півріччя 2012 року.
Вивчивши і проаналізувавши практику розгляду кримінальних справ із застосуванням скороченого порядку судового слідства (ст. 299 КПК України) було встановлено слідуюче.
На протязі 2011 року Білопільським районним судом було розглянуто 263 кримінальні справи, з них 231 з винесенням вироку.
Із застосуванням ст.299 ч.3 КПК України у 2011 році судом було розглянуто 185 кримінальних справ, з яких: у першому півріччі 2011 року – 100 справ, у другому – 85.
Здебільшого із застосуванням ст. 299 КПК України, розглядались справи відносно злочинів передбачених ст.ст. 185, 296,297, 309,357,395 КК України.
Призначаючи кримінальну справу до судового розгляду відповідно до вимог ч.2 ст.253 КПК України та за наявності підстав вважати, що в стадії судового розгляду відповідно до ст. 299 КПК України будуть досліджуватися лише деякі докази, або вони не будуть досліджуватися взагалі, судом вирішуються питання щодо витребування лише тих доказів чи виклику в судове засідання лише тих осіб, про дослідження чи про допит яких надійшли клопотання від учасників судового процесу.
Під час попереднього судового засідання вимоги ст.299 ч.3 КПК України учасникам судового розгляду не роз’яснюються, порядок дослідження доказів роз’яснюється в судовому засіданні, про що зазначається у протоколі судового засідання про скорочений порядок судового слідства.
При скороченому порядку судового слідства суд з’ясовує у підсудного та інших учасників процесу зміст фактичних обставин справи та розміру цивільного позову, які ніким не оспорюються, чи немає сумнівів у добровільності та істинності їх позицій, а також роз’яснює їм, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оспорювати ці фактичні обставини справи та розмір цивільного позову у апеляційному порядку.
Роз’яснення суддею учасникам судового процесу наслідків застосування ч.3 ст. 299КПК України позбавлення права оспорювати фактичні обставини справи та розмір цивільного позову в апеляційному порядку здійснюється в усній формі, про що секретарем судового засідання вноситься запис у протокол судового засідання, а при фіксуванні судового процессу, роз’яснення також фіксуються технічними засобами звукозапису.
Допит підсудного , якщо тільки він не відмовляється від дачі показань, проводиться обов’язково ( ч.5ст.299 КПК України). Якщо, підсудний відмовляється від дачі показів, то розгляд справи і дослідження доказів проводиться у повному обсязі.
Відповідно до ст. 301-1 після допиту підсудного суд переходить до судових дебатів. У разі , коли відповідно до частини 3 ст. 299 суд обмежив дослідження фактичних обставин справи допитом підсудного, він після допиту останнього виконує вимоги ст.317 КПК України і переходить до судових дебатів.
Головуючим у справі суддею у вироку зазначається про розгляд кримінальної справи в порядку ст. 299 ч.3 КПК України.
Розгляд кримінальної справи в порядку ст.299 КПК України на вид і розмір призначеного покарання не впливає, але згода підсудного на застосування ст.299 КПК України вказує, як правило, на його щире каяття, що дає суду підстави на застосування вимог ст. 66 КК України.
При розгляді кримінальних справ в порядку ст.299 ч.3 КПК України у 2011 році спірних питань в суді не виникало.

 

Вик. помічник судді

С.Г. Якубовський