flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

День відкритих дверей

25 листопада 2015, 09:26
І ось вже п’ятий рік поспіль Білопільський районний суд відкрив свої двері молоді Білопільщини. Перша зустріч школярів з працівниками суду відбулась 30 листопада 2011 року. Досвід спілкування з дітьми виявся успішним, тому в суді вирішили продовжити подібний звичай.
Так 19 листопада 2015 року в черговий раз до суду завітали школярі: учні 9-А та 9-Б класів Білопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 разом зі своїми класними керівниками Зубко Л.Ю. та Топчійовою Л.М. Серед відвідувачів суду були і представники Білопільської районної бібліотеки.



З вітальним словом до присутніх  звернулася  керівник апарату суду Порічанська О.І., яка зазначила, що даний захід проводиться з метою забезпечення прозорості та відкритості діяльності суду, підвищення рівня обізнаності громадян зі специфікою, особливостями і змістом діяльності судових органів. По завершенню вступного слова керівник апарату суду зазначила, що проведення Дня відкритих дверей вже стало доброю традицією.
Співробітник батальйону поліції особливого призначення Величко В.С., до обов’язків якого входить забезпечення безпеки працівників суду, розповів дітям правила пропуску осіб до суду, про що слід пам`ятати під час перебування в суді, як поводити себе під час слухання справи, які існують негативні  наслідки порушення правил поведінки в  суді.



Про систему судів загальної юрисдикції та структуру Білопільського районного суду докладно розповів помічник судді Рудь Я.В. Секретар судового засідання Кисла Ю.М. продемонструвала дітям статую Феміди та розповіла про її походження і атрибути. Старший секретар суду Подибайло Л.М. повідала дітям про «життя» справи у суді, які саме етапи проходить справа, перш ніж потрапити на стіл судді. Помічник судді Пушкалова І.В. розказала дітям про специфіку роботи помічника судді та його функціональні обов’язки. Також у програмі Дня відкритих дверей учасники заходу мали змогу ознайомитись із залами судових засідань. Про облаштування залу судового засідання та розгляд справ у ньому докладно в зрозумілій для дітей формі розповіла керівник апарату суду.  





 Кожного року колектив суду намагається урізноманітнити свою програму проведення заходу. Так школярам запропонували відчути себе учасниками судового процесу, зокрема, бути присутніми під час розгляду справи. Тому після інформативних доповідей дітям було продемонстровано модель судового засідання цивільної справи. Тему для дітей вибрали повчальну, з реального життя. Учасниками процесу були працівники суду, які виявили бажання прийняти участь з даному заході. Діти і вчителі захоплено спостерігали за судовим процесом. Запрошені гості побачили на власні очі як відбувається розгляд цивільної справи, зрозуміли хто такий позивач, відповідач, склад суду, що означає виступ сторін в судових дебатах. Діти побачили, що на судовий розгляд судді одягненні не в звичайний одяг, а в чорну суддівську мантію з нагрудним знаком. Після продемонстрованого прикладу судового процесу у дітей виникали запитання, на які дали відповіді суддя Черкашина М.С. та керівник апарату суду Порічанська О.І.  Школярі і вчителі зазначили, що все було ніби насправді.






Традиційно під час заходу відбулась зустріч учнів із головою суду Терещенко О.І., яку діти слухали із зацікавленістю. Голова суду розповіла про історію та діяльність суду, пояснила школярам їх права та обов’язки, наводила приклади із практики, продемонструвала книгу наказів, датовану 1943 роком, та надала для огляду деякі справи 1945-1947 р.р., які на той час оформлялися чорнилами на топографічних мапах (газетах) з певним діалектом відповідно історичного часу. Зустріч проходила невимушено та в дружній атмосфері.



Відвідувачі Дня відкритих дверей в форматі проведеної зустрічі ставили різнопланові запитання, які стосувались як діяльності суду в цілому так і процесу розгляду справ, особливостей порядку проведення судового засідання. Сповнені приємних вражень від проведеного заходу, запрошені гості висловили бажання стосовно подальших зустрічей. А на згадку про проведений захід дітям було вручено магніти із зображенням суду.
Керівник апарату суду
О.І. Порічанська