flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

День відкритих дверей у Білопільському районному суді Сумської області 2012 рік

25 квітня 2012, 11:42

     16 листопада 2012 року з метою поліпшення іміджу судової системи та органів судової влади, забезпечення відкритості та прозорості діяльності суду, обізнаності громадськості з його роботою, забезпечення права вільного доступу громадян до інформації в Білопільському районному суді Сумської області відбувся День відкритих дверей. Подібний захід в суді проводився вдруге.
     В рамках проведення цього заходу відбулася зустріч з учнями десятих класів ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 м. Білопілля, представниками Білопільської кримінально-виконавчої служби та працівниками центру в справах сім’ї, дітей та молоді Білопільської районної державної адміністрації. Про проведення заходу в місцевому суді було вивішено оголошення та розміщено повідомлення на веб-сторінці суду, повідомлено заклад освіти (школу), залучено засоби масової інформації - кореспондента районної газети «Білопільщина», яка підготує матеріал в районну газету. Успішність проведення заходу була забезпечена завдяки безпосередній участі всіх працівників суду.
Програма проведення Дня відкритих дверей включала в себе пізнавальну екскурсію будівлею суду: огляд залів судових засідань, робочих кабінетів, стендів з довідковою інформацією для відвідувачів; ознайомлення з діяльністю суду, роботою та обов’язками суддів, працівників апарату суду та судової міліції - спеціального підрозділу «Грифон»; профілактичну бесіду з питань злочинів, їх видів, особливостей кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх.
     В якості екскурсовода була заступник керівника апарату суду - Ольховик Н.М..
     Школярі розпочали екскурсію з вестибюлю першого поверху місцевого суду, де ознайомилися з порядком пропуску осіб до приміщення суду працівником спеціального підрозділу міліції «Грифон» - Величко В.С. та порядком перебування громадян у суді; оглянули інформаційні стенди з всебічною інформацією для відвідувачів та інше.
     В подальшому розпорядник Білопільського районного суду Кисла Ю.М. розповіла дітям про богиню правосуддя Феміду, її походження та атрибути, а консультант суду з кадрової роботи Рудь Я.В. - про судову систему України, повноваження, завдання суду, а також існуючі посади в Білопільському районному суді .
     Надалі на школярів чекала екскурсія Будинком правосуддя по другому та третьому його поверхах та безпосереднє знайомство з роботою служителів Феміди. Старший секретар суду Подибайло Л.М. розповіла дітям про порядок реєстрації вхідних документів, що подаються до суду та процедуру роботи автоматизованої системи КП «Д-3». В своєму робочому кабінеті консультант суду з кодифікації Свердличенко Д.В. ознайомив гостей з контрольними кодексами суду, розповів в якій з галузей права вони використовується. Побували старшокласники у кабінеті голови суду Терещенко О.І., яка розповіла дітям про роботу суддів та вантаженість на них ; показала справжню суддівську мантію з нагрудним знаком, в яких судді здійснюють правосуддя. Від секретаря суду з цивільних справ Могиленець М.М. школярі дізнались про рух документів та порядок роботи з ними; видачу копій судових рішень та виконавчих документів учасникам справ; надання інформації громадянам та інше. Завітали школярі й до робочого кабінету помічників суддів та секретарів судового засідання. Помічники суддів Пушкалова І.В. та Даценко В.В. розповіли дітям про особливості праці вказаних працівників. Гості відчули себе учасниками судового процесу, побувавши у справжніх залах судових засідань. Про облаштування залу судового засідання розповіла помічник судді Шматенко С.С. Цікавим для гостей було відвідання архівної кімнати в суді. Архіваріусом суду Проценко О.В. було роз’яснено порядок зберігання справ у ній, а також показано деякі справи, датовані 1945 та 1947 роками, протоколи яких були написані чорнилами на газетах (за браком паперу), з певним діалектом згідно історичного часу.
     Наприкінці заходу Дня відкритих дверей в суді головою суду Терещенко О.І. та запрошеними гостями: начальником кримінально-виконавчої служби Демченко С.І., в.о.начальника центру в справах сім’ї, дітей та молоді Головаченко С.О. було проведено профілактичну бесіду з старшокласниками з питань запобігання злочинності серед неповнолітніх, особливостей кримінальної відповідальності, видів покарання неповнолітніх та надано відповіді на запитання присутніх.
     Завершуючи захід, голова районного суду Терещенко О.І. від імені колективу побажала всім успіхів в навчанні, бути наполегливими в здобутті знань і попросила учнів бути гідними громадянами держави і не закреслювати поганими вчинками собі життя.
Учасники проведеного заходу, сповнені приємних вражень, позитивно відгукнулися про День відкритих дверей та висловили побажання в майбутньому брати участь в подібних заходах.