flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Скажімо «Ні!» насильству в сім’ї

26 листопада 2017, 09:41

 

                                                                                         

       2017 рік був переламним моментом у боротьбі з толерантністю домашнього насильства. На початку грудня минулого року Верховна Рада прийняла два закони, що суттєво змінюють механізми протидії побутовому терору.

Так, 7 січня 2018 набрав чинності закон “Про запобігання та протидію домашньому насильству“.

Відтепер домашнім насильством називають діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються між людьми, які ділять спільний побут, мають спільні права та обов’язки.

Законом також вводиться поняття “дитина-кривдник” (особа, яка не досягла 18 років та вчинила домашнє насильство в будь-якій формі).

Крім цього, до кривдника/ці можуть бути застосовані спеціальні заходи, такі як:

1) терміновий заборонний припис, у разі винесення якого  особа, яка вчинила насильство, протягом десяти діб не має права перебувати, проживати, контактувати з постраждалим/ою, навіть якщо житлове приміщення належить кривднику/ці;

2)  обмежувальний припис - містить в собі:

 - заборону перебувати кривднику в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою;

- зобов’язання усунути перешкоди у користуванні майном;

- обмеження спілкування з постраждалою дитиною;

- заборону наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою;

- заборону особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею;

- заборону вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб;

   Обмежувальний припис видається на строк від одного до шести місяців.

   Також до спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству належать: взяття на профілактичний огляд кривдника та проведення з ним профілактичної роботи; направлення кривдника на проходження програми для кривдників.

        Ще одним нововведенням можна назвати створення Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі, а також розроблення програми реабілітації для постраждалих і їхніх кривдників.

  Крім цього, закон чітко прописує, як про домашнє насильство повинні повідомляти медики і вчителі.

  Коли освітяни виявили факти домашнього насильства у дітей чи отримали про це заяви або повідомлення, вони повинні повідомити про це службу у справах дітей та уповноважені підрозділи органів Національної поліції України не пізніше однієї доби, організувати роботу практичного психолога та/або соціального педагога з постраждалими дітьми.

  Медики повинні повідомляти місцевій владі та уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про ушкодження, які пацієнт міг отримати через домашнє насильство.

  А якщо такий пацієнт дитина – лікарі повинні зателефонувати ще й у службу у справах дітей.

  Якщо ж медик виявив ушкодження "кримінального характеру", він повинен скерувати постраждалого на медобстеження, а у разі виявлення ушкоджень сексуального характеру – на ВІЛ-тестування.

 Не менш важливим є й прийняття Верховною Радою Закону України "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами". Щоправда, деякі які його норми набудуть чинності через рік після опублікування.

 Так, починаючи з 11 січня 2019 року, домашнє насильство вважатиметься злочином, а не адміністративним правопорушенням.

 Даним Законом Кримінальний кодекс України доповнюється новою статтею 126-1 "Домашнє насильство", яка передбачає покарання за вчинення даного злочину у виді  громадських робіт на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Також у Кримінальному кодексі з'явиться нова стаття 151-3 "Примушування до шлюбу", тобто умисне примушування особи до вступу в шлюб або до продовження примусово укладеного шлюбу, або до вступу у співжиття без укладання шлюбу, або до продовження такого співжиття, або спонукання з цією метою особи до переміщення на територію іншої держави, ніж та, в якій вона проживає, що завдало істотної шкоди потерпілому Таке діяння каратиметься арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на такий самий строк.

 Хотілося б зауважити, що домашнє насильство неможливо виправдати ні бідністю, ні алкоголізмом, бо ці чинники лише посилюють агресивну поведінку кривдників... Воно поширене серед людей різних національностей, різного фінансового і соціального статусу. Від насильства з боку чоловіків найбільше страждають жінки, але ця проблема не лише жіноча. При насильстві в сім’ї майже завжди страждають діти.

Статистика вчинення домашнього насильства вражає. Лише Білопільським районним судом Сумської області протягом 2017 року розглянуто 101 справу за ст. 173-2 КУпАП (вчинення насильства в сім’ї, невиконання захисного припису або непроходження корекційної програми). Найчастіше суд призначав кривдникам громадські роботи (74 справи), рідше  - адміністративний арешт (12 справ), у 15 справах – провадження закрито.

Тож не дозволяйте себе ображати, принижувати, не допускайте по відношенню до себе та своїх рідних дій, які можуть привести до насильства, а кожен, хто  потенційно може здійснити насильницькі дії, повинен знати, що він обов’язково буде за це покараний.

 

Заступник керівника апарату

Білопільського районного суду                                                                                                    Світлана Шматенко