flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розгляд судом справ стосовно соціальних виплат громадянам, які мають статус дітей війни

12 жовтня 2011, 16:57
19 червня 2011 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» від 14 червня 2011 року №3491-УІІ, яким встановлено, що у 2011 році норми і положення статей 39, 50, 51, 52, 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», статті 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», статей 14, 22, 37 та частини третьої статті 43 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявного фінансового ресурсу бюджету Пенсійного фонду України на 2011 рік (даний Закон був опублікований в газеті «Голос України» №110 від 18 червня 2011 року).
Таким чином, соціальні виплати громадянам, які мають статус дітей війни, Пенсійним фондом України повинні нараховуватись та виплачуватись в 2011 році в розмірах, які встановлені Кабінетом Міністрів України  в межах наявних фінансових ресурсів саме Пенсійного фонду України на 2011 рік.
В зв’язку з прийняттям даного Закону судом розгляд позовних заяв дітей війни продовжується, але Пенсійний фонд згідно рішень суду зобов’язаний здійснити перерахунок та виплату недоплачених коштів в розмірі 30% мінімальної пенсії лише по 18 чеврня 2011 року включно, тобто позовні заяви судом задовольняються лише по цю дату.
Таким чином, діти війни, які вже за рішенням суду отримали недоплачену соціальну допомогу по 18 червня 2011 року на даний час підстав для звернення до суду з вимогою про здійснення перерахунку пенсії вже після 18 червня 2011 року відповідно до зазначеного вище Закону не мають.
Користуючись нагодою, також хотілось би роз’яснити пенсіонерам, що раніше прийняті судом рішення щодо зобов’язання Пенсійного фонду здійснити перерахунок пенсії своєї чинності не втрачають і підлягають виконанню.
До прийняття зазначеного вище Закону судом виносились рішення без зазначення кінцевого строку виплати нарахованої пенсії, але ці рішення не являються «довічними».
Стосовно правил та розмірів нарахуваннь належних до виплати сум громадянам, які мають статус «Дитини війни», то ніяких роз’яснень з цього приводу Білопільський районний суд надати не може, так як це питання входить до компетенції управління Пенсійного фонду України в Білопільському районі.
Щодо винесення нашим судом рішень про зобов’язання управління Пенсійного фонду України в Білопільському районі здійснювати довічно доплату до пенсії в розмірі 30% мінімальної пенсії громадянам, які мають статус «Дитини війни», то таких рішень Білопільський районний суд не виносив взагалі, так як в майбутньому суд не може зобов’язувати фізичні та юридичні особи виконувати будь-які дії, так як на момент винесення рішення суд не може знати, чи будуть порушені права особи, чи ні.
Також багато хвилювань у пенсіонерів, які мають статус дітей війни, викликають питання щодо виконання Пенсійним фондом рішень Білопільського районного суду, які виносились у період з 1 січня по 9 вересня 2010 року щодо стягнення недоплаченої соціальної допомоги дітям війни за 2009-2010 роки. Шановні пенсіонери можуть не хвилюватися. Кошти за цей період часу всі вони отримають після розгляду справ Апеляційним судом Сумської області.
Затримка в розгляді даних справ сталась із-за того, що до 1 січня 2011 року на державному рівні не було вирішено питання про апеляційний перегляд рішень місцевих судів, тобто не було вирішено питання про те, хто повинен переглядати рішенння Білопільського районного суду: чи Апеляційний суд Сумської області, чи Харківський апеляційний адміністративний суд. Тому з 9 вересня 2010 року і по 1 січня 2011 року справи Білопільського районного суду, як і справи інших судів нашої області, в цей час ні Апеляційним судом Сумської області, ні Харківським апеляційним адміністративним судом не переглядались.
Лише з 1 січня 2011 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до розділу ХІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо передачі справ, пов’язаних із соціальними виплатами», який визначив чіткий порядок перегляду апеляцйними судами справ слідуючим чином:
▪ справи, які розглядалсь Білопільським районним судом до 9 вересня 2010 року, переглядаються Апеляційним судом Сумської області,
▪ справи, розглянуті після 9 вресня 2010 року переглядаються Харківським апеляційним адміністративним судом.
Тому в Апеляційному суді Сумської області накопичилась така велика кількість справ, так як їх розгляд розпочався лише з 1 січня 2011 року.
Це і є відповідь на питання пенсіонерів, а чому ж справи так довго розглядаються в Апеляційному суді Сумської області.
З зазначених вище причин Білопільський районний суд, починаючи з вересня 2010 року і до 1 січня 2011 року, не міг відправляти до вищестоячих судів справи для перегляду із-за невизначенності порядку їх перегляду.
Апеляційний суд Сумської області в порядку черговості надходження справ розглядає дану категорчію справ, після розгляду справи копію ухвали обов’язково направляє учасникам процесу, тобто пенсіонеру – позивачу в справі та відповідному управлінню Пенсійного фонду України.
Тому підстав для хвилювання у пенсіонерів щодо неотримання коштів за рішеннями суду за 2010 рік зовсім немає.
 
Автор:
Голова Білопільського районного суду
О.І.Терещенко