flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Процесуальні документи – в електронному вигляді

09 серпня 2013, 09:39
Документи з суду тепер можна отримувати через електронну пошту. Наказом Державної судової адміністрації України від 31 травня 2013 року № 72 «Про реалізацію проекту щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу» зі змінами, внесеними наказом Державної судової адміністрації України від 14 червня 2013 року № 81, встановлено, що з 17 червня 2013 року запроваджується обмін електронними документами між судом та учасниками судового процесу (кримінального провадження) із застосуванням автоматизованої системи документообігу суду відповідно до Тимчасового регламенту обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 07 вересня 2012 року №105, за виключенням положень стосовно надсилання до суду електронних документів учасниками судового процесу (кримінального провадження).
Таким чином, учасники судового процесу мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді.
Документи в електронному вигляді можуть бути надіслані судом на створені користувачем електронні адреси лише після реєстрації користувача в системі обміну та за умови подачі до суду у паперовому вигляді заявки про отримання процесуальних документів в електронному вигляді.
Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді необхідно:
1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду). Для того щоб створити запис електронної пошти потрібно зайти на офіційний веб-портал «Судова влада України» www. court.gov.ua, натиснути розділ "Вхід до поштової скриньки Електронного суду" та зареєструватись.
2. Подати до суду у паперовій формі заявку встановленої форми про отримання процесуальних документів в електронному вигляді по конкретній справі, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі «Судова влада України» у вищевказаному розділі. Процесуальні документи в електронному вигляді по відповідній справі будуть надходити на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці.
В заяві про отримання процесуальних документів в електронному вигляді повинно бути вказано:
▪ найменування суду, до якого будуть відсилатися процесуальні документи;
▪ ПІБ або найменування особи, яка буде отримувати документи ;
▪ ідентифікаційний код, номер паспорту (фізичні особи);
▪ Код ЄДРПОУ (для юридичних осіб);
▪ № справи, до якої відносяться процесуальні документи, або інші відомості, що стосуються справи.
Обов’язковою умовою отримання процесуальних документів у електронному вигляді є наявність у суді ідентифікаційного номеру платника податків – фізичної особи.
Більш детальну інформацію Ви маєте змогу отримати у рубриці «Електронний суд» на офіційному веб-порталі судової влади України.
Тимчасовий регламент обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу доступний за посиланням http://www.court.gov.ua/dsa/14/N32013/.
 
Автор:
Голова Білопільського райсуду
О.І.Терещенко
(Публікація в газеті «Білопільщина» №94-96 від 3 серпня 2013 року)