flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Білопільському районному суді Сумської області проведено круглий стіл на тему «Участь присяжних у здійсненні правосуддя».

31 жовтня 2016, 09:08

26 жовтня 2016 року у Білопільському районному суді Сумської області відбувся круглий стіл на тему: «Участь присяжних у здійсненні правосуддя». У роботі круглого столу взяли участь присяжні Білопільського районного суду, список яких затверджений рішенням 5 сесії 7 скликання Білопільської районної ради від 30 червня 2016 року, а також голова суду Терещенко О.І., судді: Кліщ О.В., Свиргуненко Ю.М. та Замченко А.О., керівник апарату Порічанська О.І. та заступник керівника апарату Шматенко С.С.

Відкрила круглий стіл голова Білопільського районного суду Сумської області  О.І. Терещенко, яка зазначила, що в Україні триває процес проведення ряду демократичних реформ, серед яких значної уваги приділено судово-правовій реформі з метою реального забезпечення прав та свобод людини і громадянина. Законодавчі основи діяльності суду присяжних містяться в Законі України «Про судоустрій і статус суддів» та Кримінальному процесуальному кодексі України. Згідно із  Законом України «Про судоустрій і статус суддів», судову владу реалізовують судді та, у визначених законом випадках, присяжні шляхом здійснення правосуддя у рамках відповідних судових процедур. Даним законом також визначено статус присяжних. Відповідно до законодавства суд присяжних в Україні реалізується тільки при місцевому загальному суді першої інстанції та розглядає найскладніші кримінальні справи щодо злочинів, за вчинення яких українським законодавством передбачено найвищу міру покарання. За клопотанням обвинуваченого судом присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних здійснюється кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі. Кримінальне провадження стосовно кількох обвинувачених розглядається судом присяжних стосовно всіх обвинувачених, якщо хоча б один з них заявив клопотання про такий розгляд.

Також, голова суду О.І. Терещенко розповіла про додаткові гарантії функціонування інституту присяжних в Україні, зауважила, що на останніх поширюються гарантії незалежності і недоторканності суддів, установлені законом, на час виконання ними обов'язків зі здійснення правосуддя.  

Обговорювали також і Порядок виплати винагороди та відшкодування витрат, виплати добових присяжному за час виконання ним обов’язків у суді, затверджений наказом Державної судової адміністрації України від 5 жовтня 2016 року №198.

Крім цього, учасники круглого столу мали можливість поспілкуватись стосовно новел Закону України «Про судоустрій і статус суддів», який набрав чинності 30 вересня 2016 року одночасно із законом про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя, а також задавали питання, стосовно їхньої діяльності як присяжних, на які голова суду надавала вичерпні відповіді.

            За результатами проведеного круглого столу всі його учасники прийшли до висновку про те, що пряма участь народу у здійсненні правосуддя широко визнається однією з ознак правової держави, відповідає історичним традиціям українського народу і виступає важливою складовою розвитку в Україні повноцінного громадянського суспільства.

І на кінець хотілося б ще раз нагадати, що згідно з рішенням 5 сесії 7 скликання Білопільської районної ради від 30 червня 2016 року присяжними Білопільського районного суду Сумської області є:

  1. Панасенко Галина Олександрівна.
  2. Костюченко Павло Петрович.
  3. Сайко Сергій Володимирович.
  4. Руденко Лариса Володимирівна.
  5. Кравченко Антоніна Іванівна.
  6. Торба Дмитро Володимирович.
  7. Вировець Микола Анатолійович.
  8. Нагорна Людмила Григорівна.
  9. Явтушенко Тетяна Миколаївна.
  10. Лековкін Михайло Анатолійович.

 

Заступник керівника апарату

Білопільського районного суду                                                      С. Шматенко