flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Змінено розмір та порядок стягнення аліментів

18 вересня 2017, 08:58

8 липня 2017 року набрав чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом удосконалення порядку стягнення аліментів” від 17 травня 2017 року № 2037-VIII. Закон спрямований на усунення прогалин і колізій в законодавчому регулюванні процедури стягнення аліментів і додаткових витрат на дитину з метою мінімізації можливостей платника ухилятися від обов’язку утримувати дитину.
            Зазначений вище Закон передбачає збільшення мінімального розміру аліментів із 30 до 50% від прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку. Станом на вересень це становить 713 грн. для дитини віком до 6 років та 888,5 — від 6 до 18 років, а з 1 грудня цього року — 746 та 930 грн. відповідно.

Також Законом визначено і розмір аліментів у частці від заробітку (доходу) платника аліментів. Зокрема, на одну дитину він становить 1/4, на двох — 1/3, на трьох та більше — 1/2 частки, виходячи із середньостатистичної заробітної плати в країні.

На практиці це означає, що в разі звернення особи з заявою про стягнення аліментів їх розмір, установлений рішенням суду, не може бути меншим за 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку або 1/4, 1/3, 1/2 частки від заробітку (доходу) платника аліментів.

При цьому в разі наявності в особи рішення суду, постановленого ще до внесення змін, про стягнення аліментів не менше ніж 30% від прожиткового мінімуму потрібно отримати чергове рішення з визначенням нового розміру.

Крім цього, змінами, внесеними до Сімейного кодексу, передбачається стягнення аліментів у наказному (спрощеному) провадженні за заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів, яка подається до суду тим із батьків або іншим законним представником дитини, разом з яким вона проживає.

Суд вирішує питання про відкриття наказного провадження не пізніше від наступного дня після надходження заяви, закінчення строку, встановленого для усунення недоліків заяви про видачу судового наказу та не пізніше від наступного дня після отримання інформації про зареєстроване в установленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи — боржника. При цьому положення ст.102 Цивільного процесуального кодексу України передбачають, що видача судового наказу проводиться в триденний строк з моменту винесення ухвали про відкриття провадження, без судового засідання й виклику сторін. Після цього судовий наказ вже може бути поданий в орган державної виконавчої служби для відкриття провадження й починає виконуватися.

Аліменти стягуються від дня подання заяви про видачу судового наказу.

Таким чином, особа без зайвої тяганини, у короткий термін має на руках судовий наказ про стягнення аліментів.

                Крім цього, у разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач тепер має право на стягнення неустойки (пені) в розмірі 1% від суми несплачених коштів. Пеня обраховується за кожен день прострочення — до повного погашення або ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше ніж 100% від заборгованості.

Відтепер Законом чітко визначено період, за який повинна стягуватися пеня, встановлено її максимальний розмір, закріплено право на стягнення пені й у разі, якщо аліменти сплачуються за домовленістю між батьками, а також уперше запроваджують відповідальність за ухилення від додаткових витрат на дитину.

Пеня тепер нараховується не на загальну заборгованість, а тільки на суму несплачених коштів за певний місяць. Загальний розмір обчислюється шляхом складення нарахованої неустойки за кожен такий період.

Окрім цього, у разі прострочення з виділенням коштів для додаткових витрат на дитину з вини платника останній зобов’язаний на вимогу одержувача погасити заборгованість з урахуванням установленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від цієї суми.

Таким чином, зазначені зміни спрощують і вдосконалюють механізм стягнення аліментів шляхом скорочення строку розгляду судом таких справ, зменшення витрат на юридичну (адвокатську) допомогу, а також переносять тягар доказування на платника.

 

 

Заступник керівника апарату суду

Світлана Шматенко