flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Послуга надсилання SMS - повідомлення учасникам судового процесу

06 березня 2016, 09:25

Новітні технології швидкими темпами заповнюють нашу країну. Всі державні органи крок за кроком переходять на електронні системи документообігу. Не виключенням є і Білопільський районний суд Сумської області, в якому нині існує послуга надсилання SMS - повідомлення учасникам судового процесу.

SMS – повідомлення це - судові повістки про виклик до суду, які надсилаються судом учаснику судового процесу у вигляді SMS-повідомлення на його номер мобільного телефону. Надсилання таких повісток здійснюється судами у відповідності до статті 135 Кримінального процесуального кодексу України та частини 6 статті 74 Цивільного процесуального кодексу України. Для отримання такого повідомлення учасник судового процесу, в тому числі кримінального провадження, - подає до суду заявку, в якій зазначає, що бажає отримати судову повістку в електронному вигляді за допомогою SMS-повідомлення у відповідній справі. Таку заявку можна оформити особисто, з’явившись до суду, або направити через інтернет на електронну адресу суду. Дана повістка надсилається учаснику судового процесу на його мобільний телефон, вказаний в тексті заявки. Зміст тексту судової повістки, її облік та відправка у вигляді SMS-повідомлення здійснюється в автоматизованій системі документообігу суду.

До речі, зразок заявки про отримання судової повістки в електронному вигляді за допомогою SMS-повідомлення Ви зможете знайти на офіційному веб-сайті Білопільського районного суду Сумської області в розділі «Електронний суд».

            Надсилання SMS-повідомлення є більш ефективним засобом повідомлення осіб про розгляд справи в суді, оскільки для направлення та отримання звичайної повістки необхідно більше часу, що пов’язано з графіком та режимом роботи поштового зв’язку. В населенні пункти нашого району пошта доставляється двічі, а то і один раз на тиждень, у зв’язку з чим часто трапляється так, що судова повістка потрапляє до адресата після дати розгляду справи в суді. Також є випадки, коли адресата не було на той час за місцем проживання і повістку повернули на адресу суду, так і не вручивши особі. Повідомлення на мобільний телефон надсилаються миттєво, а листи з повідомленням можуть днями йти до відповідача або свідка.

Таким чином, надсилання SMS – повідомлень це економія часу та коштів як для суду, так і для людей.

 

 

Заступник керівника апарату

Білопільського районного суду                                       С. Шматенко