flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Керування транспортними засобами у нетверезому стані

15 вересня 2016, 09:16

07 липня 2016 року Верховна Рада України внесла зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема, до статті 130 щодо керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їхню увагу та швидкість реакції.

Новий закон, який набрав чинності 27 липня 2016 року, значно посилив міру відповідальності тих водіїв, які наважуються сідати за кермо у нетверезому стані. Таке рішення було прийнято у зв'язку з низькою дисципліною водіїв, які не усвідомлюють наслідків такої їзди і наражають на небезпеку себе та інших учасників дорожнього руху.

Так, відтепер штраф за керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їхню увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває у стані такого сп`яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а так само відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції виріс з 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3 400 грн.) до 600 таких мінімумів (10 200 грн.)

            Крім цього, Законом передбачено, що за вчинення вищевказаного адміністративного правопорушення стягнення у виді штрафу застосовується разом з позбавленням права керувати транспортним засобом строком на 1 рік.

            А ось горе-водій, який протягом року знов попадеться на керуванні автомобілем у стані алкогольного сп’яніння, ризикує заплатити вже 1 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 20 400 грн. і бути позбавленим права керувати транспортним засобом на 3 роки.

            Якщо ж і після цього останній не зрозуміє, що сідати за кермо у нетверезому стані не слід і втретє протягом року буде впійманим за аналогічне правопорушення, то заплатити доведеться 2 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а це вже 40 800 гривень і прав його позбавлять аж на 10 років.

            При чому за "рецидиви" можуть також покарати оплатним вилученням транспортного засобу.

            Законодавець аргументує прийняття таких жорстких покарань тим, що на сьогодні Україна посідає одне із найперших місць в Європі за смертністю та травматизмом на дорогах. А більшість дорожньо–транспортних пригод трапляються через перебування водіїв у нетверезому стані.

Тож будемо сподіватися на те, що  дія вищевказаного закону сприятиме підвищенню дисципліни водіїв і рівню безпеки на дорогах та, як наслідок, зменшенню кількості дорожньо-транспортних пригод, а бажаючих сісти за кермо у нетверезому стані суттєво зменшиться.

 

 

Заступник керівника апарату

Білопільського районного суду                                                  Шматенко С.