flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

День працівників суду

13 грудня 2016, 09:07

15 грудня суддівський корпус України у тому числі й Білопільський районний суд Сумської області відзначає своє професійне свято.

Це державне  свято започатковане в Україні згідно з Указом Президента України «Про День працівників суду» в грудні 2000 року стало даниною суспільства важливій  ролі судів у забезпеченні захисту прав і свобод людини і громадянина, в утвердженні принципу верховенства права та розвитку і зміцненні України як демократичної, правової держави. 

На сьогодні Білопільський районний суд є одним із судів загальної юрисдикції першої інстанції в судовій системі України та розглядає цивільні, кримінальні, адміністративні справи, а також справи про адміністративні правопорушення у випадках та порядку, передбачених законодавством України.

Без перебільшення, велика довіра людей до суду і суддів є запорукою міцності державного устрою і забезпечення суспільного порядку.

Саме високим ідеалам справедливості служать судді: голова суду О.І.Терещенко, Ю.М.Свиргуненко, О.В.Кліщ, М.С.Черкашина та А.О.Замченко.

В апараті суду працюють досвідчені фахівці та молодь, яка тільки здобуває досвід на ниві суддівської роботи. Вимоги до працівників високі: кваліфікованість, компетентність, знання законодавства в цілому й інструктивних приписів, грамотність, чіткий облік документації, наявність певного рівня психічної стабільності, бо спілкуються з іншими людьми, які в суд приходять стурбованими.

Колектив Білопільського районного суду Сумської області нараховує 29 чоловік, з них –  п’ять суддів, четверо помічників суддів, два техпрацівники, два службовці, решта – державні службовці.

Майже всі працівники суду мають вищу юридичну освіту, неабиякі навички та досвід, постійно підвищують свою кваліфікацію у Національній школі суддів України, беруть участь у різноманітних «тренінгах» та «круглих столах».

Щодо нововведень, на сьогодні можна зазначити про впровадження у практику судів програм «Електронний суд», направлення учасникам судових засідань SMS -повісток тощо.

Загалом, процес комп’ютеризації та запровадження у практику судових інституцій України сучасних інноваційних технологій триває уже десять останніх років. Наразі використовується програма «Діловодство-3», за допомогою якої відбувається автоматичний розподіл судових справ між суддями, проведення судового процесу у режимі відеоконференції, що дозволило учасникам процесу брати участь у судових засіданнях дистанційно та значно економить час і відповідні ресурси на перевезення осіб, які перебувають під вартою, а також витрати на залучення до процесу свідків з інших регіонів.

Крім цього, у судах розпочинає діяти програма «Електронний суд». Це нововведення надзвичайно корисне та практично вигідне для громадян, адже дає змогу надсилати у місцеві суди копії матеріалів позовних заяв в електронному варіанті.

Із заздалегідь розміщеної на веб-порталі певного районного суду, у тому числі й Білопільського,  інформації позивачі матимуть змогу довідуватись про дату призначення розгляду справи.  У будь-який час та в будь-якому місці приймати на мобільний телефон надіслану судом SMS - повістку про виклик до суду із зазначенням дати та часу розгляду  справи.

Таким чином, громадяни, користуючись комп’ютерною системою «Електронний суд», значно економлять свій особистий час та кошти для поїздок до суду.

Аналізуючи рік, з упевненістю можна стверджувати, що статистика вражає. На сьогодні у порівнянні з минулими роками на 20% збільшилось надходження цивільних справ, при чому переважну їх більшість становлять спори, що виникають із земельних правовідносин. Також, до суду надходить багато справ за позовами банківських установ про стягнення заборгованості за кредитним договором та справ, що виникають із сімейних правовідносин.

Крім цього, на 7% зросло надходження справ (проваджень) кримінального судочинства.

Натомість, на 4% зменшилося надходження справ про адміністративні правопорушення.

Користуючись нагодою голова Білопільського районного суду О.І.Терещенко щиро вітає своїх колег з професійним святом і зауважує:

У цей святковий день, колеги, дозвольте подякувати Вам за відповідальне ставлення до роботи, професіоналізм, принциповість, вірність ідеалам права та справедливості. Від Вашої наполегливості, високого фахового рівня, сумлінного виконання обов’язків і поваги до людей залежать довіра громадян до судової влади, рівень правової свідомості суспільства.

Тож прийміть мої найщиріші привітання й побажання невичерпної енергії, наснаги та витримки, а удача та професійні успіхи нехай будуть вашими постійними супутниками в житті. Бажаю завжди мати вдосталь сил і бадьорості, гарного настрою та наполегливості для досягнення поставлених цілей.

            З нагоди професійного свята грамотами Територіального управління Державної судової адміністрації нагороджені кращі працівники Білопільського районного суду Сумської області – помічник судді Якубовський С.Г. та секретар судового засідання Кисла Ю.М.

В цей день також варто згадати і працівників суду, які перебувають на заслуженому відпочинку. Це - Л.К. Конєва, М.М. Ясинок, А.Д. Панасюк, Ф.Я. Шамуков, Н.О. Куриленко, З.О. Третяк,  В.М. Карлаш, Н.Г. Федорченко та Г.Г. Супрун.