flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З 8 липня 2017 року змінився порядок стягнення і мінімальний розмір аліментів на дитину.

10 липня 2017, 11:03

8 травня 2017 року Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення захисту права дитини на належне утримання". Вказані зміни набрали чинності з 8 липня 2017 року.

Вищезазначеним Законом передбачено спрощений порядок стягнення аліментів. Тобто той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина і на чиєму утриманні вона знаходиться, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів  у розмірі на одну дитину — однієї чверті, на двох дітей — однієї третини, на трьох і більше дітей — половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину. Також Законом збільшено мінімальний розмір аліментів із 30% від прожиткового мінімуму на дитину до 50%. 

Розмір аліментів, визначений судовим рішенням або встановлений за домовленістю між батьками дитини у твердій грошовій сумі, підлягає проведенню індексації відповідно до норм закону.

Нагадуємо, що видача судового наказу проводиться без судового засідання і виклику стягувача та боржника для заслуховування їх пояснень.

Зразок заяви про видачу судового наказу про стягнення аліментів