flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо безоплатної установки індивідуальних газових лічильників

14 червня 2017, 11:37

У провадженні Білопільського районного суду Сумської області перебувала справа за позовом споживачів до ПАТ «Сумигаз» щодо безоплатної установки індивідуальних газових лічильників у їх квартирах. Рішенням районного суду від 10 листопада 2016 року позов було задоволено частково: визнано порушеними права споживачів, передбачені ст. 21 Закону України «Про захист прав споживачів» щодо нав’язування умов одержання послуги, які ставлять споживача у нерівне становище порівняно з іншими споживачами; порушення принципу рівності сторін договору; визначення неналежним чином ціни продукції. Визнано право за споживачами – позивачами на установку індивідуальних безкоштовних газових лічильників та зобов’язано ПАТ «Сумигаз» здійснити безоплатну установку індивідуальних газових лічильників до 01 січня 2018 року. Залишено норми споживання газу позивачам на рівні діючих за діючими тарифами до перегляду цих норм в установленому порядку. У задоволенні іншої частини позовних вимог відмовлено.

Переглядаючи в апеляційному порядку вказане вище судове рішення Апеляційний суд Сумської області своїм рішенням від 23 січня 2017 року апеляційну скаргу ПАТ «Сумигаз» задовольнив, рішення суду першої інстанції скасував та ухвалив нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог про визнання права порушеним та зобов’язання до вчинення дій з приводу встановлення індивідуальних газових лічильників безкоштовно відмовив.

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог апеляційний суд виходив з того, що відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» суб’єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, зобов’язані забезпечити встановлення лічильників газу для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках, в яких газ використовується, зокрема, тільки для приготування їжі - до 1 січня 2018 року. При цьому обов’язок забезпечити встановлення лічильників газу трактується Законом лише з технічної точки зору як виконання робіт і не включає в себе поняття повного фінансування таких робіт за кошти суб’єкта господарювання. Суб’єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, зобов’язані в термін до 01 січня 2018 року для зазначеної групи населення забезпечити встановлення лічильників газу, як індивідуальних, так і загальнобудинкових, що забезпечить 100% облік спожитого природного газу населенням.

У листопаді 2016 року до суду надійшла аналогічна позовна заява від інших мешканців того самого будинку. Рішенням Білопільського районного суду Сумської області від 21 квітня 2017 року в задоволенні позовних вимог було відмовлено.

Переглядаючи в апеляційному порядку це рішення, Апеляційний суд Сумської області 30 травня 2017 року постановив своє рішення, яким скасував рішення Білопільського районного суду Сумської області від 21 квітня 2017 року та відмовив у задоволенні позовних вимог про визнання за позивачами права на безоплатну установку індивідуальних газових лічильників, зобов’язання здійснити безоплатну установку індивідуальних газових лічильників. Крім того, цим же рішенням скасовано рішення постійно діючої комісії ПАТ «Сумигаз» з розгляду актів про порушення від 09 вересня 2016 року, оформлене у вигляді протоколу №5, про визначення з 01 вересня 2016 року фактичного об’єму спожитого (розподіленого/поставленого) природного газу по побутовим споживачам будинку, в якому мешкають позивачі за граничними об’ємами споживання природного газу населенням, визначеними у Додатку №10 до Кодексу газорозподільних систем.

При цьому апеляційний суд виходив з того, що нормами Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» встановлено, що суб’єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, зобов’язані завершити виконання робіт із забезпечення побутових споживачів, які використовують газ тільки для приготування їжі (якими є позивачі), приладами обліку в строк до 01 січня 2018 року. Таким чином, станом на день ухвалення оскаржуваного судового рішення права  позивачів на встановлення індивідуальних лічильників газу, в тому числі за рахунок ПАТ, порушені не були.

Колегія суддів дійшла до висновку, що вимога позивачів про зобов’язання ПАТ у судовому порядку здійснити установку індивідуальних лічильників газу заявлена передчасно, тому відсутні підстави для її задоволення.

Таким чином, на сьогоднішній день немає єдиної практики щодо вирішення даного спору.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 22 лютого 2017 року було відкрите касаційне провадження за касаційною скаргою на рішення Апеляційного суду Сумської області від 23 січня 2017 року та витребувано з районного суду цивільну справу. На даний час касаційна скарга ще не розглянута.

Враховуючи викладене, остаточну крапку в цих справах поставить Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Пошук процесуальних рішень по даних справах можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за №№573/1695/16-ц, 573/2250/16-ц.