flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Безоплатна правова допомога розширює коло осіб для обслуговування.

13 січня 2017, 15:51
З 05 січня 2017 року набирали чинності зміни до  Закону України «Про безоплатну правову допомогу» (http://zakon5.rada.gov.ua/laws/main/1798-19), внесені з метою розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу (далі –БВПД).
Насамперед, йдеться про:
- внутрішньо переміщених осіб;
- осіб, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб;
- особи, які перебувають під юрисдикцією України і звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
Крім того, ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»БВПД надаватиметься не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а з будь-яких інших питань.
 

Також суттєво змінилися підходи до визначення рівня малозабезпеченості:
 

особа матиме право на БВПД, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів;
враховуватиметься середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер.
Також набрав чинності Закон України «Про Вищу раду правосуддя», яким, зокрема, внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. 04 січня «Голос України» опублікував Закон України «Про Вищу раду правосуддя», отже зазначені зміни наберали чинності 5 січня 2017 року.
Уся інформація про це міститься на офіційному веб-сайті у прес-релізі Координаційного центру тут: http://www.legalaid.gov.ua/ua/holovna/141-sichen-2017/1923-bilshe-nezakhyshchenykh-suspilnykh-hrup-otrymuiut-dostup-do-bpd-prezydent-pidpysav-zakon-iakyi-vnosyt-zminy-do-zu-pro-bezoplatnu-pravovu-dopomohu.
Більш детальнішу консультацію Ви зможете отримати у відділі «Білопільське бюро правової допомоги» Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, за адресою: м. Білопілля, вул. Соборна, 53 або за телефоном (05443) 9-10-87, 9-10-89.
 
 
 

О. Дрозденко

 

 

 

головний спеціаліст відділу «Білопільське бюро правової допомоги»