flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Білопільського районного суду Сумської області звернулася до голови ДСА України з листом щодо направлення виконавчих листів про стягнення на користь держави штрафів, які призначаються як покарання на підставі КК України

29 грудня 2016, 17:12

 Голові Державної судової адміністрації України

Холоднюку З.

 
            21 грудня 2016 року судам Сумської області, в тому числі і Білопільському районному суду Сумської області, надійшов лист-роз’яснення за №10-9265/16 голови Державної судової адміністрації України Холоднюка З.В. щодо виконавчих листів про стягнення на користь держави штрафів.
У вказаному вище листі процитована стаття 535 КПК України та зазначено, що виконавчі листи про стягнення штрафів, в тому числі в кримінальних провадженнях, необхідно судам направляти для виконання до органів державної виконавчої служби.
Якщо Державна судова адміністрація України взяла на себе повноваження роз’яснити судам порядок виконання штрафів у кримінальних провадженнях, то прошу роз’яснити наступне.
         Згідно з ч. 1 ст. 51 КК України до осіб, визнаних винними у вчиненні злочину, судом може бути застосований такий вид покарання як штраф.
Відповідно до ст. 26 Кримінально-виконавчого кодексу України, у редакції Закону від 02 червня 2016 року №1404-VІІІ, засуджений зобов’язаний сплатити штраф у місячний строк після набрання вироком суду законної сили і повідомити про це кримінально-виконавчій інспекції за місцем проживання шляхом пред’явлення документа про сплату штрафу.
         У разі призначення штрафу з розстрочкою виплати певними частинами засуджений зобов’язаний сплачувати штраф у розмірі та строки, встановлені вироком суду. Про сплату відповідної частини штрафу засуджений повідомляє кримінально-виконавчій інспекції за місцем проживання шляхом пред’явлення документа про сплату відповідної частини штрафу.
         У разі несплати засудженим штрафу у строк, передбачений частиною першою цієї статті, суд за поданням кримінально-виконавчої інспекції розглядає питання про розстрочку виплати несплаченої суми штрафу або заміну несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських, виправних робіт або позбавлення волі відповідно до закону.
         У разі несплати засудженим чергового платежу під час призначення штрафу з розстрочкою виплати суд через місяць після закінчення строку виплати чергового платежу за поданням кримінально-виконавчої інспекції замінює несплачену суму штрафу покаранням у виді громадських, виправних робіт або позбавлення волі відповідно до закону.
У своєму листі-роз’ясненні ДСА України нічого не зазначило про застосування ст. 26 КВК України, у якій передбачений порядок виконання вироків суду, де до обвинувачених застосований штраф.
Таким чином, аналізуючи норми Закону (ст. 26 КВК України) та лист-роз’яснення ДСА України, хочу зазначити, що відповідо до ст. 26 КВК України вирок суду, де призначено покарання у виді штрафу, необхідно направляти до кримінально-виконавчої інспекції для виконання, а відповідно до листа-роз’яснення направляти виконавчі листи до органів державної виконавчої служби.
З огляду на викладене, прошу роз’яснити, чи повинні суди направляти виконавчі листи про стягнення на користь держави штрафів, які призначаються як покарання на підставі Кримінального кодексу України, до органів державної виконавчої служби чи направляти копію вироку для виконання до кримінально-виконавчої інспекції.
 
 
 
 

Голова Білопільського районного суду
 

Сумської області                                                                    О.І. Терещенко