flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Навчання суддів

24 березня 2016, 09:49

 Суддя Білопільського районного суду Сумської області Кліщ Олена Володимирівна в період з 14 по 18 березня 2016 року взяла участь у підготовці суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково, яка проводилась у Харківському регіональному відділенні Національної школи суддів України.

Під час підготовки суддів місцевих загальних судів нею вивчалися наступні теми:
1.  Повноваження слідчих суддів різних рівнів за новим КПК. Організаційні питання роботи слідчих суддів. Відводи слідчому судді: практика застосування ст.ст. 81,82 КПК. Практика застосування норм Кримінального процесуального Кодексу України при розгляді справ слідчим суддею.
2.  Судовий контроль за процесуальними діями, бездіяльністю та рішеннями слідчих та прокурорів на стадії досудового розслідування. Особливості розгляду судом скарг на постанови органу дізнання, слідчого, прокурора (глава 26 розділу третього КПК України). Вирішення питання слідчим суддею щодо знищення речових доказів. Оскарження ухвал слідчого судді під час досудового розслідування.
3.  Особливості розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними (судова практика застосування законодавства та шляхи вирішення питань, які виникають при розгляді цієї категорії справ).
4.  Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма.
5.  Кримінальне провадження на підставі угод. Загальний порядок судового провадження на підставі угод (глава 35 розділу шостого КПК України). Наслідки невиконання угоди про примирення, про визнання винуватості. Вирок на підставі угоди та наслідки невиконання угоди.
6.  Незаконні угоди щодо людини. Торгівля людьми. Кримінально-правове забезпечення охорони людини від сексуальної та біологічної експлуатації.
7. Актуальні питання застосування трудового законодавства при розгляді цивільних справ (вирішення питання підсудності, встановлення належного відповідача тощо).
8.  Взаємовідносини судів і ЗМІ. Участь представників засобів масової інформації в судових засіданнях. Проведення в залі судового засідання фото-, кінозйомки, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, транслювання по радіо і телебаченню.
9.  Практика Європейського суду з прав людини – зв'язок довкілля і прав людини. Огляд конкретних справ у сфері “екологічних” прав, що були розглянуті ЄСПЛ.
10. Оргуська конвенція то доступ до правосуддя з питань довкілля. Практика Європейського суду з прав людини та Комітету з дотримання Оргуської конвенції.
11. Порядок обрання запобіжних заходів за вимогами нового КПК України. Застосування запобіжних заходів: обрання, продовження строків. Оскарження рішень про запобіжний засіб. Контроль за дотриманням зобов'язань і реакція суду на порушення.
12. Особливості застосування в судовій практиці запобіжного заходу, пов'язаного з триманням під вартою, та застави. Затримання особи в порядку ст. 208 КПК України. Процедурні гарантії запобігання жорстокому поводженню. Особливості застосування судами ст. 206 КПК України.
13. Судова практика розгляду спорів щодо банківських правочинів. Визнання недійсним договору споживчого кредиту. Розгляд справ за позовами банків про звернення стягнення на предмет іпотеки, виселення боржника, дострокове розірвання кредитних договорів та стягнення суми боргу. Застосування Закону України "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті" від 03.06.2014 р.
14. Доступ до правосуддя в кримінальному провадженні.
15. Суддівська етика і доброчесність судді. Бангалорські принципи поведінки суддів. Кодекс професійної етики судді.
По завершенню підготовки  суддя Кліщ О.В. отримала відповідний сертифікат Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Національної школи суддів України.