flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спростування інформації Сумської обласної прокуратури

17 березня 2016, 09:47
15 березня 2016 року на офіційному веб-сайті Сумської обласної прокуратури з'явилось повідомлення, в якому зазначено про те, що у лютому 2015 року прокуратура Білопільського району звернулася до суду з клопотанням  про застосування відносно 22-річного громадянина С. запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за фактом вчинення останнім кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 289, ч. 2 ст. 342 КК України. Проте, судом відносно громадянина С. застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Через декілька днів підозрюваний зник.
У зв 'язку із цим зазначаємо, що вказана інформація не відповідає дійсності.
Так, дійсно, ухвалою слідчого судді Білопільського районного суду від 03 лютого 2015 року відносно громадянина С. застосовано запобіжний захід у виді домашнього арешту строком до 03 квітня 2015 року ( 60 днів), оскільки прокурор не довів існування ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, необхідних для обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.
09 лютого 2015 року ухвалою колегії Апеляційного суду Сумської області зазначена вище ухвала залишена без змін, а  апеляційна скарга прокурора – без задоволення.
В подальшому, ухвалою слідчого судді Білопільського районного суду від 27 березня 2015 року строк дії запобіжного заходу у виді домашнього арешту був продовжений до 02 травня 2015 року.
Лише 28 квітня 2015 року слідчим СВ Білопільського РВ УМВС України в Сумській області винесено постанову про зупинення досудового розслідування та оголошення розшуку підозрюваного С., який 27 квітня 2015 року, порушивши умови раніше обраного запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, покинувши місце проживання.
14 травня 2015 року досудове розслідування відновлено та отримано ухвалу Білопільського районного суду про надання дозволу на затримання громадянина С.  з метою приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.
Цього ж дня, 14 травня 2015 року, досудове розслідування у кримінальному провадженні відносно громадянина С. зупинено, підозрюваного оголошено в розшук.
09 березня 2016 року досудове розслідування кримінального провадження відносно громадянина С. відновлене.
Тобто, із часу обрання відносно громадянина С. запобіжного заходу у виді домашнього арешту з 03 лютого 2015 року до моменту його зникнення 27 квітня 2015 року  пройшло 84 дні !!!, а не «декілька днів», як зазначено на веб-сайті Сумської обласної прокуратури.
Крім того, 09 березня 2016 року в судовому засіданні при розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно громадянина С.  слідчий СВ Білопільського відділення поліції (м. Білопілля) Сумського відділу поліції ГУ НП в Сумській області та прокурор Білопільського відділу Конотопської місцевої прокуратури  клопотання підтримали, просили обрати громадянину С. запобіжний захід у виді тримання під вартою, який не перевищує строк досудового розслідування - до 12 березня 2016 року включно, тобто на 4 дні !!!, оскільки з матеріалів кримінального провадження вбачалося, що строк досудового розслідування по ньому закінчується 12 березня 2016 року, а за змістом ч. 3 ст. 197 КПК України строк тримання під вартою не може перевищувати строк досудового розслідування.
В зв'язку із цим, Білопільський районний суду звернувся до Сумської  обласної прокуратури із листом щодо спростування інформації, яка не відповідає дійсності, адже вона набула  широкого розголосу в пресі та дискредитує роботу Білопільського районного суду.