flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справи, які розглядатимуться Білопільським районним судом Сумської області протягом 13-17 грудня 2021 року та можуть становити суспільний інтерес

10 грудня 2021, 09:35

15.00 година 13 грудня 2021 року - кримінальне провадження стосовно громадянки С., обвинуваченої за частиною 1 статті 366 КК України (складання та видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів), частиною 4 статті 358 КК України (використання завідомо підроблених документів) та частиною 3 статті 191 КК України (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем). 

Головуючий суддя – Терещенко О.І.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за №592/8421/19.

Для інформації: громадянка С. обвинувачується в тому, що з 15.09.2016 до 14.05.2018 вона обіймала посаду директора ТОВ «КОЛПРО» та була його єдиним засновником. Основним видом діяльності ТОВ «КОЛПРО» було будівництво інших споруд.

Так, в серпні 2017 року у С. повторно виник злочинний умисел, направлений на заволодіння чужим майном (державними) грошовими коштами, шляхом зловживання службовим становищем, підробки і використання підроблених офіційних документів, зокрема шляхом внесення недостовірних даних (неправдивих відомостей) до документів ТОВ «КОЛПРО», а саме до акту приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2в, довідки про вартість виконаних будівельних робіт форми КБ-3 і відповідного договору підряду, із внесенням до них завідомо неправдивих відомостей щодо обсягу та вартості (їх завищення) виконаних робіт і матеріалів, а також неправомірного включення суми податку на додану вартість, яку ТОВ «КОЛПРО» не мало права включати до вказаних документів, оскільки 28.07.2017 Товариству скасовано свідоцтво платника ПДВ. З цією метою, між Державним ПТНЗ «Краснопільське професійно-технічне училище в особі директора Є., з однієї сторони, та підрядником – ТОВ «КОПРО» в особі директора С., з іншої сторони, останньою 30.08.2017 року укладено договір підряду на капітальний ремонт гуртожитку (заміна віконних блоків) ДПТНЗ «Краснопільське ПТУ» на суму 464 635,79 грн., у тому числі ПДВ 77 439,30 грн., хоча на підставі рішення  ДПІ у Голосіївському районі ГУ ДФС у м. Києві від 28.07.2017 року анульовано реєстрацію платника ПДВ ТОВ «КОЛПРО», про що С. було відомо.

Згодом, після фактичного виконання та завершення робіт по об’єкту «Капітальний ремонт гуртожитку ДПТНЗ «Краснопільське ПТУ», 22.11.2017 директор ТОВ «КОЛПРО» С., з метою завершення реалізації свого корисливого повторного протиправного умислу, спрямованого на заволодіння чужими грошовими коштами шляхом зловживання своїм службовим становищем, склала від імені ТОВ «КОЛПРО» завідомо неправдиві офіційні документи. Також С. внесла неправдиві відомості щодо обсягів виконаних робіт та вартості виконаних робіт (завищивши її).

Крім цього, С. підписала акт форми КБ-2в і довідку форми КБ-3 та поставила на них відбитки печатки очолюваного нею товариства.

Таким чином, на поточний рахунок ТОВ «КОЛПРО» незаконно отримано 86 626,30 грн. у вигляді суми ПДВ, права на отримання якої Товариство не мало, та у вигляді оплати робіт, які в дійсності виконані частково, а також у вигляді оплати вартості матеріалів, ціна на які нею ж була безпідставно завищена. 

Санкція частини 2 статті 366 КК України передбачає покарання у виді штрафу до двохсот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Санкція частини 4 статті 358 КК України передбачає покарання у виді штрафу до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до двох років.

Санкція частини 3 статті 191 КК України передбачає покарання у виді обмеження волі на строк від трьох до п'яти років або позбавлення волі на строк від трьох до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

 14.30 година 14 грудня 2021 року – кримінальне провадження стосовно громадянина С., обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 186 Кримінального кодексу України (грабіж, поєднаний з насильством, яке є небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, вчинений повторно), частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка, вчинена повторно та поєднана з проникненням у інше приміщення) та частиною 3 статті 187 Кримінального кодексу України (напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яка зазнала нападу (розбій), поєднаний з проникненням у житло).

Головуючий суддя – Черкашина М.С.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за №573/1979/21.

Для інформації: 28.10.2021 близько 22.00 С. разом зі своїм знайомим Ш. перебували в приміщенні колишнього Куянівського цукрового заводу, де розпивали спиртні напої. В подальшому С.  з прямим умислом та корисливим мотивом, з метою заволодіння майном Ш. наніс останньому один удар кулаком правої руки у ділянку лівого вуха та заволодів його телефоном марки Maxcom Classik  ММ 236, після чого залишив місце вчинення злочину.

Крім цього, 03.11.2021 близько 23.00 С. підійшов до вікна домогосподарства, в якому мешкає громадянка Ш. та, розбивши цеглиною скло у вікні, проник у середину кухні, звідки викрав майно, яке належить останній, на загальну суму 1080 грн. 45 коп.  

Крім цього, 07.11.2021 близько 17.00 С., маючи прямий умисел на протиправне заволодіння чужим майном, прибув до домогосподарства Г., розташованого в с. Москаленки Сумського району Сумської області. Реалізуючи  свій злочинний умисел С. переліз через паркан, що огороджує домогосподарство Г., опинившись, таким чином, на його території. В подальшому С.  через незачинені двері проник у середину будинку, а вслід за ним, не побачивши останнього, зайшла й громадянка Г.  

Знаходячись у приміщенні будинку, С.  накинув Г. на голову одяг, що лежав на меблях, та штовхнув її, від чого та впала.  Нахилившись над потерпілою, С. почав здавлювати їй горло, вимагаючи, щоб вона віддала йому свої грошові кошти, на що Г. погодилась. В подальшому Г. та С. пішли до веранди, де знаходились гроші. В цей час Г., перебуваючи позаду С., виштовхнула останнього з власного будинку через відчинені двері та зачинилась всередині будинку.

Внаслідок фізичного насильства Г. отримала  тілесні ушкодження  у вигляді закритого перелому 9 ребра справа зі зміщенням. 

11.00 година 16 грудня 2021 року - кримінальне провадження за обвинувальним актом за фактами незаконного перешкоджання у січні 2014 року організації та проведення зборів та мітингів у м. Суми шляхом безпідставного притягнення громадян, які приймали в них участь, до кримінальної відповідальності та тримання їх під вартою в якості міри запобіжного заходу, а також за фактом вчинення завідомо незаконного затримання, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною 3 статті 371, частиною 1 статті 372, статтею 340, частиною 2 статті 343 Кримінального кодексу України.

Головуючий суддя – Замченко А.О.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за №592/7744/18.

Для інформації: санкція частини 3 статті 371 Кримінального кодексу України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Санкція частини 1 статті 372 Кримінального кодексу України передбачає покарання у виді обмеження волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

Санкція статті 340 Кримінального кодексу України передбачає покарання у виді виправних робіт на строк до 2 років або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк.

Санкція частини  2 статті 343 Кримінального кодексу України передбачає покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 5 років або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 4 років.

10.00 година 17 грудня 2021 року - кримінальне провадження  стосовно громадянина П., який обвинувачуються за ч. 3 ст. 187, ч. 1 ст. 199, ч. 1 ст. 263 КК України, та громадянина В., обвинуваченого за ч. 3 ст. 187, ч. 1 ст. 263 КК України.

 Головуючий суддя – Замченко А.О., судді - Терещенко О.І., Черкашина М.С.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за №573/479/18.

Для інформації: В. і П. обвинувачуються в тому, що за попередньою змовою вчинили напад, поєднаний з проникненням у житло, з метою заволодіння чужим майном і заволоділи таким майном, а саме: 1000 доларів США, 500 євро, 82050 грн., золотою обручкою і мобільним телефоном «Нокіа». Напад було поєднано з погрозою застосування насильства небезпечного для життя та здоров’я особи, яка зазнала нападу.

Крім того, П. обвинувачується в тому, що незаконно придбав, зберігав, перевозив, а згодом збув 1000 доларів США.

Також, П. незаконно придбав, зберігав, носив, а згодом збув вогнепальну нарізну короткоствольну вогнепальну стрілецьку зброю на базі 9 мм пістолета Макарова з глушником звуку пострілу, бойових припасів і вибухових речовин – 4-х патронів калібру 9х18 мм, корпусів осколкових ручних гранат ГРД-5, Ф-1, засобу підриву УЗРГМ-2, без передбаченого законом дозволу. А також незаконно придбав, зберігав, носив, а згодом передав вогнепальну зброю – обріз гладкоствольної мисливської рушниці ІЖ-К 16 калібру, без передбаченого законом дозволу.

Крім цього, В. незаконно придбав, зберігав і носив вибухові речовини – корпус ручної гранати Ф-1, обріз гладкоствольної мисливської рушниці ІЖ-К 16 калібру, без передбаченого законом дозволу.

13.00 година 17 грудня 2021 рокукримінальне провадження  стосовно директора КП «Водоканал Білопілля» Р., обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 367 КК України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки).

Головуючий суддя – Черкашина М.С.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за №573/1508/21.

Для інформації: В період з 01.01.2018 по 20.06.2019 КП «Водоканал Білопілля», незважаючи на відсутність дозволу на користування надрами (підземними водами), незаконно здійснювало видобування підземних вод зі свердловини.

 В той же час, директор вказаного вище підприємства громадянин Р., маючи необхідні знання та досвід у сфері водопостачання, будучи наділеним адміністративно-розпорядчими та адміністративно-господарськими повноваженнями, в порушення вимог ст. ст. 16,19, 21,23 Кодексу України про надра, ст. 16 ЗУ «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», ст. 1 ЗУ «Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності», не вжив вичерпних заходів для отримання спеціального дозволу на користування надрами, внаслідок чого КП «Водоканал Білопілля» продовжив господарську діяльність щодо незаконного забору та використання підземних вод.

За результатами перевірки Державною екологічною інспекцією в Сумській області складено розрахунок відшкодування збитків, обумовленим самовільним використанням водних ресурсів при відсутності дозвільних документів, відповідно до якого сума збитків становить 2 335 289 грн. 92 коп.

Санкція частини 2 статті 367 КК України передбачає покарання у виді позбавленням волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п'ятдесяти до семисот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.