flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справи, які розглядатимуться Білопільським районним судом Сумської області протягом 14 – 18 вересня 2020 року та можуть становити суспільний інтерес

14 вересня 2020, 08:06

10.00 година 17 вересня 2020 року кримінальне провадження стосовно громадянина С., обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 1 статті 366 КК України (складання та видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів та внесення до офіційних документів неправдивих відомостей), частиною 2 статті 191 КК України (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем),  частиною 3 статті 191 КК України (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене повторно), частиною 1 статті 209 КК України - легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, частиною 2 статті 209 КК України - легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, вчинене повторно.

Головуючий суддя – Замченко А.О.

Судді: Терещенко О.І., Черкашина М.С.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за №573/1138/20.

Для інформації: громадянин С. обвинувачується в тому, що будучи службовою особою, маючи злочинний умисел, спрямований на заволодіння грошовими коштами Тучненської та Ободівської сільських рад Білопільського району Сумської області, під час виконання робіт за договорами №116/С від 26.10.2015, №206/11-ПКД від 04.12.2017 вчинив кримінальні правопорушення, передбачені частиною 1 статті 366 Кримінального кодексу України, частинами 2,3 статті 191 КК України та частинами 2,3 статті 209 Кримінального кодексу України.

Так С. склав акт здачі-прийомки виконаних робіт №021 від 14.12.2015, до якого ним було внесено завідомо неправдиву інформацію про виконання проектно-вишукувальних робіт, топографо-геодезичної зйомки с. Тучне Білопільського району Сумської області.

18.12.2015, на підставі зазначеного вище акту, управлінням  державної казначейської служби у Білопільському районі  здійснено оплату  та перерахування бюджетних коштів на розрахунковий рахунок ТОВ «Земцентр СВ» у сумі 31 500 грн. за здійснення проектно-вишукувальних робіт, топографо-геодезична зйомка.

Внаслідок вказаних дій С., Тучненській сільській раді Білопільського району Сумської області заподіяно майнову шкоду, яка становить 45 000 грн.  

Крім цього, С. склав акт здачі-прийомки виконаних робіт №206 від 22.12.2017, до якого вніс завідомо неправдиву інформацію про виконання коригування генерального плану с. Ободи Білопільського району Сумської області.

28.12.2017, на підставі зазначеного вище акту, управлінням  державної казначейської служби у Білопільському районі  здійснено оплату  та перерахування бюджетних коштів на розрахунковий рахунок ТОВ «Земцентр СВ» у сумі 52 290 грн.

Внаслідок вказаних дій С., Ободівській сільській раді Білопільського району Сумської області заподіяно майнову шкоду, яка становить 74 700 грн.    

Санкція частини 1 статті 366 КК України передбачає покарання у виді штрафу від двох до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Санкція частини 2 статті 191 КК України передбачає покарання у виді обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Санкція частини 3 статті 191 КК України передбачає покарання у виді обмеження волі на строк від трьох до п'яти років або позбавлення волі на строк від трьох до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Санкція частини 1 статті 209 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двох років та з конфіскацією майна.

Санкція частини 2 статті 209 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

15.00 година 17 вересня 2020 року - кримінальне провадження стосовно громадянки С., обвинуваченої за частиною 1 статті 366 КК України (складання та видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів), частиною 4 статті 358 КК України (використання завідомо підроблених документів) та за частиною 3 статті 191 КК України (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене повторно).

Головуючий суддя – Терещенко О.І.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за №592/8421/19.

Для інформації: громадянка С. обвинувачується в тому, що з 15.09.2016 до 14.05.2018 вона обіймала посаду директора ТОВ «КОЛПРО» та була його єдиним засновником. Основним видом діяльності ТОВ «КОЛПРО» було будівництво інших споруд.

Так, в серпні 2017 року у С. повторно виник злочинний умисел, направлений на заволодіння чужим майном (державними) грошовими коштами, шляхом зловживання службовим становищем, підробки і використання підроблених офіційних документів, зокрема шляхом внесення недостовірних даних (неправдивих відомостей) до документів ТОВ «КОЛПРО», а саме до акту приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2в, довідки про вартість виконаних будівельних робіт форми КБ-3 і відповідного договору підряду, із внесенням до них завідомо неправдивих відомостей щодо обсягу та вартості (їх завищення) виконаних робіт і матеріалів, а також неправомірного включення суми податку на додану вартість, яку ТОВ «КОЛПРО» не мало права включати до вказаних документів, оскільки 28.07.2017 Товариству скасовано свідоцтво платника ПДВ. З цією метою, між Державним ПТНЗ «Краснопільське професійно-технічне училище в особі директора Є., з однієї сторони, та підрядником – ТОВ «КОПРО» в особі директора С., з іншої сторони, останньою 30.08.2017 року укладено договір підряду на капітальний ремонт гуртожитку (заміна віконних блоків) ДПТНЗ «Краснопільське ПТУ» на суму 464 635,79 грн., у тому числі ПДВ 77 439,30 грн., хоча на підставі рішення  ДПІ у Голосіївському районі ГУ ДФС у м. Києві від 28.07.2017 року анульовано реєстрацію платника ПДВ ТОВ «КОЛПРО», про що С. було відомо.

Згодом, після фактичного виконання та завершення робіт по об’єкту «Капітальний ремонт гуртожитку ДПТНЗ «Краснопільське ПТУ», 22.11.2017 директор ТОВ «КОЛПРО» С., з метою завершення реалізації свого корисливого повторного протиправного умислу, спрямованого на заволодіння чужими грошовими коштами шляхом зловживання своїм службовим становищем, склала від імені ТОВ «КОЛПРО» завідомо неправдиві офіційні документи. Також С. внесла неправдиві відомості щодо обсягів виконаних робіт та вартості виконаних робіт (завищивши її).

Крім цього, С. підписала акт форми КБ-2в і довідку форми КБ-3 та поставила на них відбитки печатки очолюваного нею товариства.

Таким чином, на поточний рахунок ТОВ «КОЛПРО» незаконно отримано 86 626,30 грн. у вигляді суми ПДВ, права на отримання якої Товариство не мало, та у вигляді оплати робіт, які в дійсності виконані частково, а також у вигляді оплати вартості матеріалів, ціна на які нею ж була безпідставно завищена.