flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз обліково-статистичної роботи суду за 2023 рік

01 березня 2024, 09:41

А Н А Л І З

організації ведення обліково-статистичної роботи

в Білопільському  районному  суді Сумської області

за 2023 рік

 

02  січня 2024 року

 

  З метою проведення аналітичної роботи та об’єктивності показників статистичних звітів,  на виконання плану роботи Білопільського районного суду Сумської області на І півріччя 2024 року, листа ТУ ДСА України в Сумській області від 19.12.2023 №03-3883/23 проведено аналіз стану організації ведення обліково-статистичної роботи суду за 2023 рік.

  За джерела отримання інформації було взято: плани роботи Білопільського районного суду Сумської області, матеріали за результатами його виконання (довідки, аналіз, узагальнення), звітність суду, протоколи зборів суддів та оперативних нарад працівників суду, нормативно-правові акти, що регулюють питання обліку та реєстрації судових справ, а також Методичні рекомендації щодо проведення аналізу обліково-статистичної роботи. 

Також слід зауважити, що Білопільський районний суд Сумської області здійснює розгляд справ в межах раніше утвореного району та раніше визначеного адміністративно-територіального устрою, тобто територіальна юрисдикція суду поширюється на території Білопільської, Ворожбянської, Миколаївської та Річківської громад.  До початку введення в Україні воєнного стану загальна кількість населення  зазначених громад становила близько 51,85 тисяч осіб.

    Аналізом встановлено, що в Білопільському районному суді Сумської області обліково-статистична робота ведеться відповідно до вимог Інструкції з діловодства у місцевих та апеляційних судах, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України від 20.08.2019 року №814, Інструкції щодо формування картки на особу, стосовно якої судом розглянуто матеріали кримінального провадження, а також Положення про автоматизовану систему документообігу суду.

    Робота з організації обліково-статистичної роботи в суді планується один раз на півріччя з урахуванням її стану та якості поданих форм звітності. До плану роботи суду постійно включаються заходи по вивченню методичних рекомендацій та інструктивних матеріалів з питань обліково-статистичної роботи та технічних засобів обробки карток на осіб, стосовно яких судом розглянуто матеріали кримінального провадження, а також надання практичної допомоги, проведення перевірок тощо.

Протягом 2023 року в суді було здійснено ряд організаційних та практичних заходів, спрямованих на покращення статистичної роботи щодо первинного обліку справ та матеріалів, правильності складання статистичних звітів, достовірності показників та вчасного подання їх до територіального управляння. Внесення та опрацювання даних здійснювалося за допомогою комп’ютерної  програми «Д-3», що включає, зокрема, реєстрацію вхідної та вихідної кореспонденції й етапів її руху, автоматизований розподіл справ між суддями, надання учасникам судового процесу інформації про стан розгляду справ, у яких вони беруть участь; централізоване зберігання текстів судових рішень та інших процесуальних документів; підготовку статистичних даних тощо.

Працівники, відповідальні за ведення первинного обліку справ та матеріалів, складання звітів забезпечені інструктивними матеріалами, володіють знаннями інструкцій, мають практичний досвід роботи. Застосування нових інформаційних технологій у роботі суду стало дієвим засобом підвищення ефективності роботи, оскільки значно зменшився паперовий документообіг.

На забезпечення більш оперативного розгляду судових справ, уникнення затягування судового розгляду в зв’язку з неможливістю учасників судового процесу прибути безпосередньо до зали судового засідання, проведення розгляду судом кримінальних справ без конвоювання із слідчого ізолятора до суду осіб, що перебувають під вартою та покращення доступу до правосуддя в цілому, з 2013 року в суді запроваджено проведення судових засідань в режимі відеоконференції та інформаційно-телекомунікаційну технологію «Електронний суд», яка дозволяє здійснювати обмін процесуальними документами в електронному вигляді, електронний прийом та відправку документів; надсилання судових повісток у вигляді sms-повідомлень та в електронній формі тощо.

Крім того, за допомогою комп’ютерної програми «Д-3» здійснюється автоматичне відправлення судових рішень до Єдиного державного реєстру судових рішень.

Згідно з Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу»,  Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року №1487, Порядком бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 року №76 у суді ведеться відповідний облік.

Також ведеться робота, що стосується документації з грифом «Для службового користування» «Літера» М.     

Крім цього, 18 жовтня 2023 року введено в дію Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами” від 29 червня 2023 року №3200-IX (законопроєкт 7574-д).

Таким чином, з 18 жовтня 2023 року наявність електронного кабінету у Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі стала обов’язковою для:

  • адвокатів;
  • нотаріусів;
  • державних та приватних виконавців;
  • арбітражних керуючих;
  • судових експертів;
  • органів державної влади та інших державних органів;
  • органів місцевого самоврядування;
  • всіх інших юридичних осіб (у межах господарського процесу).

Протягом 2023 року з працівниками апарату суду проводилися навчання, зокрема вивчали: Наказ ДСА України №28 від 23.01.2023 «Про затвердження Порядку надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі», «щодо взаємодії  КП «Д-3» з АТ «Укпошта» та інше.

Впродовж 2023 року у суді постійно вживались заходи з підвищення рівня організації обліково-статистичної роботи. Згідно з планами роботи суду на І та ІІ півріччя 2023 року проводились: оперативна нарада за підсумках роботи суду за 12 місяців 2022 року; перевірка стану, умов зберігання та реалізації речових доказів по судових справах;  робота, що стосується заведення нарядів, журналів та інших матеріалів з діловодства суду на 2023 рік відповідно до номенклатури справ, передбачених Інструкцію з діловодства; перевірка стану звернення до виконання судових рішень, вироків та ухвал; перевірка роботи секретарів судового засідання щодо оформлення справ після їх розгляду та дотримання строків передачі їх до канцелярії суду; оцінка ефективності діяльності суду, результати якої опубліковано на офіційному веб-сайті суду; перевірка роботи канцелярії щодо правильності та повноти заповнення в системі КП «Д-3» обліково-статистичних карток з кримінального, цивільного, адміністративного судочинства та справ про адміністративні правопорушення тощо.

Також протягом 2023 року Білопільським районним судом Сумської області скликались збори суддів, на яких розглядались такі питання:

  • Узагальнення причин скасування та зміни судових рішень Білопільського районного суду Сумської області, які переглядалися судами вищих інстанцій у 2022 році.
  • Узагальнення залишку нерозглянутих справ та матеріалів усіх категорій, які в провадженні суддів Білопільського районного суду Сумської області перебували понад 3 місяці станом на 01 січня 2022 року.
  • Обрання голови Білопільського районного суду Сумської області.
  • Звернення до Державної судової адміністрації України, територіального управління Державної судової адміністрації України в Сумській області, Голови Верховного Суду з питання організації роботи Білопільського районного суду Сумської області, розташованого на відстані приблизно 7 –ми кілометрів від кордону з російською федерацією, в умовах постійних обстрілів.
  • Обговорення нерозглянутих справ усіх категорій, які знаходяться в провадженні Білопільського районного суду Сумської області більше 3-х місяців.
  • Лист Сумського апеляційного суду від 11.07.2023 №01-09/9/2023 щодо порушення норм процесуального права при розгляді місцевими судами справ в порядку наказного провадження.
  • Аналіз дотримання суддями процесуальних строків розгляду судових справ у І півріччі 2023 року.
  • «Про внесення змін до Положення про апарат Білопільського районного суду Сумської області, затвердженого зборами суддів Білопільського районного суду Сумської області №2 від 19.03.2019».
  • Узагальнення судової практики призначення адміністративних стягнень за вчинення правопорушень, передбачених ст. 130 КУпАП, за І півріччя 2023 року.
  • Узагальнення причин скасування та зміни судових рішень суддів Білопільського районного суду Сумської області, які переглядалися в І півріччі 2023 року.

Загалом протягом 2023 року збори суддів скликались 7 разів.

Крім цього, протягом року приділялось багато уваги аналітиці. Аналітична робота в суді здійснюється шляхом проведення суддями та працівниками апарату суду узагальнень судової практики та аналізу роботи суду. Вивчаються та досліджуються: практика розгляду окремих категорій судових справ; практика застосування окремих норм матеріального та процесуального права при розгляді судових справ та інше.

Відповідно до планів роботи Білопільського районного суду Сумської області суду на І та ІІ півріччя 2023 року було проведено:

-         аналіз стану обліково-статистичної роботи суду за 2022 рік;

-         аналіз помилок, допущених місцевим судом при складанні звітів;

-         огляд даних про стан здійснення правосуддя у 2022 році з визначенням динаміки у порівнянні з аналогічними звітними періодами;

-         аналіз залишку судових справ, не розглянутих станом на початок 2023 року, 01 липня 2023 року;

-         навантаження в розрізі на кожного суддю за 2022 рік, І півріччя 2023 року;

-         узагальнення судової практики розгляду справ про адміністративні правопорушення за ст. 130 КУпАП у 2022 році, І півріччі 2023 року;

-         узагальнення судової практики щодо розгляду кримінальних проваджень, пов’язаних зі збройною агресією росії проти України у 2022 році;

-         узагальнення судової практики розгляду справ про військові адміністративні правопорушення (ст.ст. 172-11, 172-20 КУпАП) за 2022 рік;

-         узагальнення причин скасування та зміни судових рішень, ухвалених (постановлених) Білопільським районним судом Сумської області у 2022 році, І півріччі 2023 року;

-         аналіз зриву судових засідань через невиконання ухвал про привід, неявку прокурорів, адвокатів без поважних причин, а також невиконання ухвал про розшук у 2022 році;

-         узагальнення судової практики розгляду кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення щодо вчинення насильства в сім’ї у І півріччі 2023;

-         узагальнення судової практики розгляду кримінальних проваджень про корупційні злочини та правопорушення у І півріччі 2023 року та інше.

В суді налагоджена аналітично-інформаційна робота із здійснення вивчення документів і листів, що надійшли від установ та організацій і стосуються роботи суду, зокрема із Сумського апеляційного суду, Верховного Суду, рішення Європейського суду з прав людини. Це покращує якість здійснення суддями судочинства.

Питання, які є важливими для організації роботи суду та забезпечення судочинства, обговорюються на оперативних нарадах суду – це різного роду узагальнення, акти, листи, а також інші питання планової та поточної діяльності суду.

Також на оперативних нарадах обговорюється та аналізується робота апарату суду, вживаються заходи щодо її вдосконалення. Проведення нарад протоколюється, що дозволяє вести належний облік питань діяльності суду та фіксувати результати вже виконаних заходів.

Загалом протягом звітного періоду у суді було проведено 11 оперативних нарад.

 

В умовах сьогодення вимоги до професійних знань працівників суду підвищуються. Ці обставини вимагають значно поліпшити рівень професійної підготовки усіх працівників апарату суду.

У 2023 році, через введення в країні воєнного стану, навчання проходили в онлайн режимі. Всього такі навчання пройшов 21 працівник суду та отримано 64 сертифікати.

Зазначені навчання проводили: Національна школа суддів України – 45 сертифікатів, ДП Інформаційні судові системи – 19 сертифікатів.

Найпоширенішими темами навчань, які проходили працівники суду, були:

-           підготовка суддів місцевих загальних судів;

-  підготовка секретарів судового засідання місцевих загальних та апеляційних судів;

-  семінар для працівників апаратів судів «Антикорупційне законодавство України»;

- підготовка спеціалістів служб управління персоналом місцевих та апеляційних судів;

-  семінар для суддів та помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів «Злочини в умовах воєнного або надзвичайного стану: кваліфікація та призначення покарання» тощо.

Загалом у Білопільському районному суді Сумської області працює 4 судді, 14 державних службовців, 4 працівники патронатної служби та 2 службовці.

Слід зазначити, що переважна більшість працівників суду мають вищу юридичну освіту, зокрема:

- 13 працівників  мають другий (магістерський) рівень вищої освіти;

- 9 працівників мають перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;

- 1 працівник має початковий (молодший бакалавр) рівень освіти та ще 1 – повну загальну середню освіту. 

 Більше 50% державних службовців Білопільського районного суду Сумської області мають досвід роботи в судовій системі понад 10 років.  

Станом на 31.12.2023 року в суді вакантна – 1 посада судді та 2 посади державної служби.

Протягом 2023 року в межах строків, передбачених Інструкціями  щодо заповнення і подання відповідних форм звітності, до Апеляційного суду Сумської області, ТУ ДСА України в Сумській області та Сумської РДА Сумської області направлялись:

Щомісячно:

Інформація щодо державних службовців, яких притягнуто до відповідальності за порушення антикорупційного законодавства.

Інформація про практику застосування місцевим судом окремих норм КПК України при розгляді кримінальних проваджень.

Відомості про виборців, які визнавалися судом недієздатними.

  Щоквартально:

  1. Інформація щодо забезпечення незалежності та безпеки суддів.
  2. Інформація щодо сформованих карток на осіб у розглянутих матеріалах кримінального провадження.
  3. Інформація щодо кількості проведених сеансів відеоконференцзв’язку.
  4. Звіт та аналіз звернення громадян тощо.

Крім цього, протягом 2023 року судом виконувалися й інші термінові контрольні доручення ТУ ДСА України в Сумській області.

Також протягом періоду, що аналізується здійснювалась робота щодо вдосконалення та наповнення інформацією web-сайту Білопільського районного суду. Сторінка постійно оновлюється та підтримується на належному рівні. Інформація та матеріали публікуються державною мовою та є доступними для користувачів у повному обсязі, усі показники є змістовними та достовірними.

Всього протягом 2023 року було опубліковано понад 120 анонсів та новин.

Крім цього, Білопільським районним судом Сумської області ведеться офіційна сторінка у мережі “Фейсбук”, на якій також висвітлюється інформація щодо діяльності суду.

Також щороку в суді переглядається, аналізується, уточнюється та затверджується головою суду номенклатура справ суду. Відповідно до посадової інструкції пропозиції щодо складання номенклатури справ суду збирає старший секретар суду та формує номенклатуру,  а після погодження з відповідними архівними установами номенклатура подається на затвердження голові суду.

Упродовж 2023 року Білопільський районний суд Сумської області тісно взаємодіяв з правоохоронними органами, прокуратурою та державними установами з питань судової статистики. Відповідно до офіційних запитів місцевим судом вчасно готувались та надавались витяги зі статистичних звітів.

На виконання спільного наказу  ТУ ДСА України в Сумській області та прокуратури Сумської області «Про забезпечення міжвідомчого обміну інформацією щодо осіб у кримінальних провадженнях» проводиться взаємозвірка стосовно інформації про кількість розглянутих судом кримінальних проваджень та конкретних осіб у них, судові рішення щодо яких набрали законної сили у 2023 році.

Крім цього, протягом 2023 року постійно опрацьовувались картки на осіб, стосовно яких судом розглянуто кримінальні справи (кримінальні провадження).

Також наразі проводиться робота щодо складання звітів про стан здійснення судочинства за 2023 рік (форми № 10, 1-а, 1-к, 1-п, 1-ц, 6, 7, 8, 1-мзс, 1 – єз, 1-лт.

Подаватися звіти будуть в електронній формі засобами автоматизованої системи документообігу суду.

В більшості випадків якість складання статистичних звітів залежить від якості заповнення  обліково-статистичних карток на справу на всіх етапах, починаючи від первинної реєстрації, внесення відомостей працівниками канцелярії при заведенні карки, зазначення усіх відомостей про рух справи до та після її розгляду.

На постійному  контролі  в суді перебуває питання обліку сум судового збору. Для оперативного отримання достовірної інформації щодо надходження судового збору в КП «Д-3» реалізовано можливість реєстрації судового збору; автоматичного підрахунку сум сплаченого судового збору по платнику; відображення інформації в ОСК; формування журналу обліку судового збору; виявлення повторно поданих до суду платіжних доручень.

Слід зауважити, що на офіційній веб-сторінці суду здійснюється оприлюднення звітності про стан здійснення судочинства.

Найбільш вагомими проблемами щодо ведення судової статистики та автоматизованої обробки документів первинного обліку є:

- запізнення оновлень програмного забезпечення (необхідність такого оновлення викликається змінами у чинному законодавстві);

- недосконалість нормативно-правових актів, що регулюють питання ведення судової статистики та первинного обліку.

Підсумовуючи вищевикладене, можна дійти висновку, що, не дивлячись на те, що в Україні введено воєнний стан, Білопільську громаду віднесено до зони можливих бойових дій, обліково-статистична робота в Білопільському районному суді Сумської області протягом 2023 року підтримувалась на належному рівні та здійснювалась відповідно до нормативно-правових документів, які регулюють питання судової статистики. Судом вжито усіх можливих заходів для налагодження та вдосконалення обліково-статистичної роботи.

З метою вдосконалення організації обліково-статистичної роботи, поліпшення якості підготовки звітів вважаю за доцільне:

-  обговорити даний аналіз на оперативній нараді з працівниками суду;

-  продовжити контроль за веденням діловодства в суді, приділяючи особливу увагу первинній реєстрації та обліку судових справ і матеріалів, які надійшли до суду, повноті заповнення документів первинного обліку, в тому числі при наповненні комп’ютерної програми «Д-3»;

-  планувати і систематично проводити навчання з працівниками апарату суду, які відповідальні за ведення обліково-статистичної роботи, з метою недопущення помилок при складанні статистичних звітів;

-  вживати заходів щодо недопущення порушень строків виконання судових рішень; сумлінно виконувати посадові обов’язки; постійно працювати над підвищенням рівня самоосвіти; підтримувати у контрольному стані кодекси України, інструктивні та методичні матеріали з питань діяльності суду тощо.