flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До 3 років позбавлення волі засуджено чоловіка, який ухилявся від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період

28 березня 2024, 14:42

28 березня 2024 року Білопільським районним судом Сумської області ухвалено вирок стосовно громадянина І., згідно з яким останнього визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 336 Кримінального кодексу України, та призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки. 

Незважаючи на те, що І. свою вину у вчиненні злочину не визнав, його вина повністю доказана показами свідків, які є логічними і послідовними.

Судом встановлено, що І., будучи військовозобов’язаним, придатним за станом здоров’я для проходження військової служби, знаючи про відсутність будь-яких рішень щодо заміни на невійськову службу, не маючи підстав на альтернативну службу під час мобілізації на особливий період, отримавши особисто повістку, без поважних причин не прибув до першого відділу Сумського РТЦК та СП для відправки у ВЧ А3990 для проходження військової служби в Збройних силах України за призовом під час мобілізації, на особливий період, чим ухилився від призову за мобілізацією.

Доводи І. про те, що він не міг проходити військову службу у зв’язку з релігійними переконаннями, суд вважає безпідставними.

Суд кваліфікував дії І. за ст. 336 КК України, оскільки він вчинив ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

При призначенні виду та міри покарання суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, який є нетяжким, обставини кримінального провадження, особу обвинуваченого, який раніше не судимий, неодружений, дітей не має, офіційно не працює, у громадському житті селища участі не приймає, компрометуючими матеріалами відносно якого старостинський округ не володіє. Обставин, що пом’якшують та обтяжують покарання обвинуваченого, під час судового розгляду не встановлено.

Головуючий суддя –  Замченко А.О.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за №573/406/24.